Creativan/Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Grillige boterprijs heeft bitcoin-trekjes

1 Maart 2023 - Wouter Baan

Na de forse afwaarderingen in het vierde kwartaal sloeg de boterprijs in januari weer de weg naar boven in. De opmars ging veel sneller dan verwacht. Sinds een paar dagen zien we het sentiment weer de andere kant uitslaan met snel dalende prijzen. Dit terwijl de markt historisch gezien juist zou 'moeten' stijgen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van alle zuivelfabricaten is de botermarkt vaak het meest grillig. Niet voor niets wordt boter weleens gekscherend met de bitcoin vergeleken. Die vlieger gaat opnieuw op. De boterprijs was begin 2023 van een historisch hoog niveau teruggezakt tot zo'n €4.000 per ton. In de afgelopen weken werd echter alweer handel gedaan voor meer dan €5.000 per ton, hoewel de noteringen nog kort onder die grens bewegen. Waarschijnlijk blijven ze daaronder, gezien de spotmarkt ondertussen weer hard omlaag gaat. Volatiliteit alom dus, zo aan het begin van dit jaar.

Speculerende handelaren
De volatiele bewegingen worden gedreven door speculerende zuivelhandelaren. Vanaf halverwege januari begonnen zij ineens volumes op te kopen om hun posities af te dekken, toen bleek dat de markt een bodem had gevonden. Dit leidde tot een onverwacht heftige opwaartse prijsreactie. Op dit moment is de vraag echter weer weggevallen en blijkt dat de markt op een broos fundament rust.

Het broze fundament komt door de ruime voorraden die er zijn. Door de hoge inflatie worden melkverwerkers naar eigen zeggen geconfronteerd met vraaguitval. Daar komt nog bij dat de boterproductie de komende maanden fors zal toenemen door de hogere melkaanvoer in de Europese Unie. Dit stelt inkopers in staat om af te wachten en marktontwikkelingen even aan te zien.

Paasvraag
Toch valt niet uit te sluiten dat de markt in maart toch weer aantrekt. De paasvraag staat namelijk voor de deur en doorgaans zwengelt dat het sentiment in de markt behoorlijk aan. Hoewel de botermarkt niet echt seizoenspatronen kent, tikt de markt historisch gezien eind mei vaak het hoogtepunt aan. Hoe de markt in de komende weken gaat bewegen, is op voorhand lastig te zeggen. Veel zal afhangen hoe zuivelhandelaren hun posities hebben ingevuld. Als er veel shortposities zijn, dan liggen opwaartse bewegingen voor de hand. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden