Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Suikerimport omhoog, tarweprijs omlaag

27 Februari 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs staat momenteel op het een na laagste punt in meer dan een jaar tijd en dat is goed nieuws voor de bakker. Minder goed is het nieuws dat de lagere bietenoogst ervoor zorgt dat Europa meer suiker moet importeren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs is afgelopen week flink gedaald en bereikte op de Matif vrijdag op 23 januari na het laagste punt in het afgelopen jaar. De prijs is sinds vorige week maandag scherp gedaald. Dit komt met name door de goedkope Russische tarwe. Ook het nieuws dat Poetin en Erdogan vrijdag elkaar hadden gesproken over een verlenging van de granendeal zorgde voor een koersdaling.

Slechter nieuws komt er uit Oekraïne, daar valt de granenexport bijna 27% lager uit in het seizoen 2022/23 dan vorig seizoen. De kleinere oogst en transportproblemen zijn daar een belangrijke oorzaak voor. Voorlopig is er 11,2 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Oekraïne beschuldigd Rusland ervan dat het land de Oekraïense granenexport vertraagt door middel van trage inspecties van schepen uit Oekraïne. 

Suiker
De suikerprijs zit in de lift sinds vorige week. De eerste drie maanden van het jaar werd er meer suiker geïmporteerd door Europese landen. De suikerproductie in Europa is dit jaar lager uitgevallen en het tekort wordt steeds zichtbaarder nu de bietencampagne op zijn einde loopt. 

Analisten voorspellen dat de Europese suikerimport voor dit seizoen boven de 2 miljoen ton zal uitkomen. De afgelopen vijf jaar kwam de import nooit boven 1,5 miljoen ton uit.

Zuivel
Met de paasdagen in het vooruitzicht zit de roomprijs in de lift. Alsof er geen royaal aanbod van melk op de markt is. De boterprijs daarentegen daalde juist licht, maar is al met al vrij stabiel. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox