Shutterstock

Analyse Suiker

Rally op de suikermarkt begint af te koelen

2 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De stijging van de suikerprijzen die ruim een week geleden werd ingezet vlakt af. Nieuws over een kleinere suikeroogst in India gaf de koersen opwaarts momentum. Inmiddels kijken spelers op de suikermarkt naar de ontwikkelingen op de oliemarkt. Voor verwerkers is het daardoor minder aantrekkelijk suikerriet te verwerken tot ethanol.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikernotering in Londen bereikte deze week het hoogste punt in vier en een halve maand. Inmiddels begint de markt af te koelen en leverde de suikerkoers op de beurs in Londen afgelopen handelssessie 3,1% in ten opzichte van de slotkoers een dag eerder. In New York was de prijsstijging nog groter en bereikte de koers het hoogst punt in zes jaar. Ook daar koelt de rally af en leverde de koers woensdag 1,8% in.

Minder aanbod
De Indiase vereniging van suikerproducenten (ISMA) heeft dinsdag de verwachte suikerproductie voor het seizoen 2022/23 naar beneden bijgesteld tot 34 miljoen ton. Dat was in de vorige prognose van oktober nog 36,5 miljoen ton. Ook de verwachte export komt lager uit. De ISMA verwacht dat de export het lopende seizoen uitkomt op 6,1 miljoen ton tegen 9 miljoen ton die in oktober werd verwacht. Ook de voorspelde lagere suikerproductie in Europa zorgde voor een prijsopdrijvend effect op de suikermarkt. Geschat wordt dat de Europese productie op 15,5 miljoen ton uitkomt. Dat is 7% lager vergeleken met de productie vorig seizoen.

Dat de suikernoteringen nu toch een stapje terug doen, heeft volgens analisten te maken met de ontwikkelingen op de oliemarkt. Ruwe olie staat onder druk en voor de suikerrietverwerkers is het daardoor minder aantrekkelijk riet te verwerken tot ethanol dat als in grote mate als benzinevervanger wordt toegepast.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox