Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuivelmarkt toont plots twee gezichten

27 Januari 2023 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt is er deze week een van twee gezichten. Op de vloeibare markt was er sprake van prijsherstel, voor zowel rauwe melk als voor de overige vloeibare halffabrikaten. Tegelijkertijd blijven de prijzen voor de vaste zuivel onder druk staan, waarbij vooral de foliekaasprijs klappen opvangt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met name voor Goudse en ook Edammer foliekaas blijven de prijzen dalen. Cheddar houdt beter stand.

De DCA-notering geeft voor Goudse folie deze week een prijs aan van €2.825 per ton, maar daaromheen zit een vrij grote spreiding aan prijzen. Dat komt door verschillen in herkomst, kwaliteit en in toenemende mate ook leeftijd. De gemiddelde leeftijd van de foliekaas loopt op en regelmatig willen handelaren of andere partijen de gekochte kaas niet accepteren omdat het product te oud dreigt te worden.

Kaasaanbod uit reguliere markt
Een paar grote kaasmakers in Duitsland en ook Nederland hebben daarom besloten om noodmaatregelen te nemen en grote volumes uit de reguliere afzetmarkt te halen. Voor deze kazen zijn er de smelters of kopers ver weg.   

Aanvoer blijft hoog
Of het voldoende is om de markt te laten herstellen, is de vraag. De melkaanvoer blijft hoog en wordt door de nog altijd hoge uitbetaalprijzen voor de veehouders niet afgeremd. Daarom is ook meer export nodig van melkpoeders. Nu zijn er wel al een paar grote partijen melkpoeder aan Noord-Afrika verkocht, maar naar verluidt tegen prijzen die nu alleen nog in Oost-Europa worden genoteerd. Daar is melkpoeder nog  €150 tot €200 per ton goedkoper dan hier.

De hoop is daarom dat China weer terug aan de markt komt nu daar de feestelijkheden rond de jaarwisseling voorbij zijn. De Chinese voorraden zijn laag, zo meent het Amerikaanse ministerie van Landbouw en de binnenlandse melkproductie staat onder druk.

Ook de markt voor weipoeder blijft zwak. Food weipoeder noteert net iets boven de €800 per ton. Dat maakt dat de marges op de productie smal zijn.

Op zich is er nog steeds een ruim aanbod van wei vanwege de hoge kaasproductie, maar de hoge droogkosten (vanaf zo'n €600 per ton) zetten poederproducenten nagenoeg klem. Het verwondert dan ook niet dat bij sommige Duitse kaasmakers de wei al gratis is op te halen.

Botermarkt hoger
De botermarkt ligt er deze week iets beter bij voor de verkopers, voornamelijk dankzij een naar omstandigheden gunstig retailcontract van Aldi. Die heeft met een aantal leveranciers een prijs afgesproken van €5,10 per kilo voor boter in kleinverpakking. Ten opzichte van de dagmarkt is dat een prima prijs. Er is ook een flink volume mee gemoeid. Wel is er het probleem dat het contract naar verluidt slechts voor één maand geldt. Voorlopig trekt het de markt evenwel iets omhoog.

Retail en Italië
Wat ook helpt is dat door een in het algemeen iets betere retailvraag naar vloeibare zuivel en een toegenomen afzet richting Italië druk is weggenomen op de vloeibare markt als geheel. Dit uitte zich door weer stijgend prijzen voor zowel room, concentraat als voor rauwe melk.

Of dit een blijvertje is, durft niemand te zeggen. Punt is dat de melkaanvoer voorlopig zal blijven stijgen. En dan is het afwachten of zich ondertussen genoeg nieuwe kopers melden om dat aanbod op te nemen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden