Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Duitsland wil inzet suiker voor ethanol verbieden

26 Januari 2023 - Max van der Heijden

De suikerprijs op de ICE in Londen is de afgelopen week gedaald. Op de beurs in New York was er juist een stijging zichtbaar. In Brazilië hebben beleidsmakers aangekondigd dat de belastingvoordelen op brandstof blijven bestaan, waardoor de inzet van suikerriet voor de productie van ethanol minder aantrekkelijk wordt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Duitsland wil de inzet van voedselgewassen voor de productie van ethanol verbieden. Het land wil alleen nog maar reststromen gebruiken. Dit kan op termijn goed nieuws zijn voor de suikerprijs. Van de Britse suikerproductie wordt verwacht dat deze lager uitvalt dit seizoen door slecht weer. Dat meldde British Sugar op dinsdag. De suikerproductie komt nu uit op 0,74 miljoen ton (eerder was dat nog 0,9 miljoen ton), dat is lager dan vorig seizoen toen 1,03 miljoen ton suiker werd geproduceerd. 

Neonicotinoïden ook in Frankrijk in de ban
Een uitspraak van het Europees Hof zorgt ervoor dat de inzet van gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden verboden worden. De stof wordt schadelijk geacht voor bijen en de rechterlijke uitspraak maakt het voor boeren mogelijk minder aantrekkelijk om suikerbiet in te zaaien. De stof is in Nederland al enige jaren verboden. Dat geldt echter niet voor Frankrijk. Daar maakten boeren gebruik van een uitzondering, die door de rechterlijke uitspraak niet meer mogelijk is. Het was voor de Franse minister van Landbouw reden om direct het gebruik van het gewasbestrijdingsmiddelen te verbieden.

Waar de boeren in 2020 nog een uitzondering van drie jaar kregen, is deze uiteindelijk maar twee jaar actief geweest. De uitzondering had als doel de sector te beschermen nadat een gewasziekte de oogst in 2020 beschadigde, en de sector de mogelijkheid had om alternatieve beschermingsmiddelen te ontwikkelen. Mocht deze ziekte dit jaar weer de Franse bieten treffen dan krijgen de boeren alle verliezen vergoed. Ook gaat de minister in gesprek met zijn Europese collega's over de import van suiker en ethanol uit landen waar deze regelgeving niet geldt. Franse boeren en suikerverwerkers hebben gewaarschuwd dat de nieuwe regelgeving ten koste kan gaan van de hoeveelheid suikerbiet die wordt ingezaaid en de toekomst van suikerfabrieken bedreigt. 

Koersen
De suikerprijs op de ICE in New York is afgelopen week met 1,53% gestegen naar $443,35 per ton. De suikerprijs in Londen is afgelopen week met 0,83% gedaald en komt uit op $547 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden