tanpanamanoob / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Chinese vraag sterk gemis op melkpoedermarkt

25 Januari 2023 - Wouter Baan

De melkpoedermarkt kwakkelt voort in het nieuwe jaar. Van week tot week moeten de grenzen in negatieve zin worden verlegd. Hoewel de prijsdalingen in kaas en boter momenteel veel heftiger zijn, heeft de melkpoedermarkt ook veel schade opgelopen. De Chinese vraag wordt sterk gemist.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het prijsverloop van magere melkpoeder in de afgelopen anderhalf jaar heeft wel wat weg van een berg in de Alpen. De prijsopleving begon in het najaar van 2021 vanaf €2.500 per ton, vervolgens piekte de markt afgelopen voorjaar boven €4.200 om vervolgens medio januari teruggezakt te zijn tot €2.500 per ton. De markt is daarmee feitelijk terug bij af, net als weipoeder en volle melkpoeder overigens.

Cocktail aan factoren
Om meerdere factoren staat de markt onder druk. Op de wereldmarkt is de Verenigde Staten een dominante speler waar Europese exporteurs last van hebben. Daarbij laat de Chinese vraag het al langere tijd afweten, iets wat heel bepalend is voor de stemming op de melkpoedermarkt. In de eerste tien maanden slonk de afzet naar China met 40% tot zo'n 70.000 ton, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Door een toegenomen export naar Algerije - die nu de grootse afnemer is - viel de totale daling buiten de eurozone gematigder uit: -14% tot ruim 575.000 ton. Binnen Europa hapert de afzet eveneens. Dit valt toe te schrijven aan de hoge inflatie, waardoor de vraag naar luxe goederen als chocola onder druk staat. Daar komt bij dat de melkproductie fors is toegenomen. Van krappe melkpoedervoorraden is daarom allang geen sprake meer.

Corona in China
Recent zijn de afzetperspectieven verder verslechterd. De oplaaiende coronapandemie in China vertroebelt de afzetperspectieven op de korte termijn. Op langere termijn biedt de opening van Chinese economie wel zicht op meer afzet, maar daar gaan waarschijnlijk maanden overeen, zo niet langer. Daarbij is China niet meer die groeimarkt die het ooit was. China maakte deze week bekend dat de bevolking voor het eerst sinds de hongersnood van 1961 gekrompen is. De geboortecijfers staan al langer onder druk, waarmee een verdere krimp in het verschiet ligt. Daartegenover staat dat de zuivelconsumptie in China per inwoner waarschijnlijk wel verder toeneemt, maar de Chinese melkproductie groeit eveneens.

Interventie
Voorlopig lijkt er weinig zicht op om uit de neerwaartse prijsspiraal te ontsnappen. In de quotumvrije periode vanaf april 2015 tot nu toe bedroeg de gemiddelde magere melkpoederprijs krap €2.200 per ton. Daar zit de markt niet heel ver meer vandaan. Af en toe hoor je in de markt het woord 'interventie' al vallen, maar dat is overdreven. Die prijs ligt op €1.698 per ton. Zo diep hoeft de markt waarschijnlijk niet te buigen, al valt natuurlijk niets uit te sluiten. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden