Albert Heijn

Analyse Vlees & Eiwit

Hoge eierprijs in VS komt niet alleen door vogelgriep

25 Januari 2023 - Matthijs Bremer

De Amerikaanse eierprijzen liepen in 2022 in een rap tempo op. Omdat de eierproductie door de vogelgriep flink is teruggelopen, steeg de Amerikaanse eierprijs flink. Naast de vogelgriep zorgde ook het verbod kooi-eieren in onder meer California ervoor dat de prijs van eieren flink opliep.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2022 liep de Amerikaanse eierprijzen zo sterk op dat veel Amerikanen die in de buurt van de zuidgrens wonen hun eieren inmiddels in Mexico kopen. Daarmee nemen Amerikanen een flink risico voor een goedkoop eitje, want wie gepakt wordt kan een boete krijgen tot $10.000. De schattingen over de gemiddelde prijsstijging in de VS lopen behoorlijk uiteen. Volgens verschillende overheidsorganisaties liep de prijs tussen de 60% en 134% op.

Wie de gemiddelde prijs van de Amerikaanse termijncontracten erop naslaat, ziet een nog veel grotere stijging. Dit gemiddelde beslaat alle soorten eieren, van kooi-eieren tot biologische eieren. Toen de Amerikaanse eierprijs tussen tussen 27 en 30 december op zijn hoogste punt stond, lag de gemiddelde prijs op $5,29 per dozijn eieren. In dezelfde periode van 2021 topte de eierprijs op $1,59. De eierprijs steeg volgens deze index dus gemiddeld met ruim 330%.

In het nieuwe jaar heeft de prijs van Amerikaanse eieren een flinke stap teruggezet. Sinds eind december daalde de eierprijs tot $3,86, een daling van zo'n 27%. Of dit een vroeg signaal is dat de markt weer tot rust komt is nog maar de vraag. In het nieuwe jaar daalt de Amerikaanse eierprijs bijna altijd stevig. In 2020 daalde de prijs van eieren in de zelfde periode bijvoorbeeld met 60%. In januari 2022 was de eierprijs $1,20. De inflatie op eieren ligt daardoor amper lager dan een maand geleden. Op dinsdag 24 januari was de Amerikaanse eierprijs namelijk 310% hoger dan het jaar ervoor.

De vogelgriep grijpt stevig om zich heen
In 2022 heeft de vogelgriep in de VS stevig huisgehouden. Tot nu toe zijn er in de Verenigde staten zo'n 40 miljoen legkippen geruimd. Dit is zo'n 5% van de Amerikaanse capaciteit aan legkippen. Inmiddels neemt het aantal besmettingen met de vogelgriep af. Hoewel de meeste geruimde bedrijven weer eieren produceren, kan het volgens deskundigen zomaar negen maanden duren tot de productie weer op niveau is.

De pluimveesector van Colorado werd in 2022 enorm door het virus getroffen. Weinig staten werden zo hard door vogelgriep geraakt, want in Colorado werden 6 miljoen stuks pluimvee geruimd. Daarmee verloor de staat 85% hun legkippen. Daarom weet de retail van Colorado sinds enkele maanden niet hoe aan voldoende eieren te komen om in de vraag van de staat te voorzien. In Colorado zijn eieren traditioneel goedkoop, maar op het moment liggen de kosten nauwelijks onder het Amerikaanse gemiddelde. In augustus 2022 was de prijs van een dozijn eieren $5,30. Voor de coronacrisis was de eierprijs nog $0,23.

Inmiddels lijkt de ergste druk in Colorado van de markt. De gemiddelde eierprijs daalde begin januari tot $3,59 per dozijn. Daarmee is de eierprijs nog altijd ruim vijftien keer hoger dan de inwoners van Colorado gewend zijn. Dat de eierprijs zijn oude prijsniveau weer nadert is onwaarschijnlijk. Vanaf 2025 is het namelijk in de staat verboden om kooi-eieren te verkopen en sinds dit jaar bestaan er minimale afmetingen voor kooien.  

Verbod op kooi-eieren zet de markt onder druk
Wetgeving die de verkoop van kooi-eieren verbiedt zet de markt in verschillende staten dit jaar al flink onder druk. In 2022 verboden California en Massachusetts namelijk de verkoop van kooi-eieren. In 2023 kwam daar nog Washington bovenop. Samen hebben deze staten ongeveer 47 miljoen inwoners. Sinds januari kan dus 16,6% van de bevolking geen kooi-eieren meer kopen.

Tot nu toe beweegt de markt nog niet de nieuwe situatie mee. Voor veel eier-producerende bedrijven zijn de investeringen om over te stappen op de productie van scharreleieren simpelweg te groot. Daardoor is de productie van scharreleieren te laag om in zo'n grote vraag te voorzien. Door de krapte op de eiermarkt steeg de prijs van eieren in staten met deze nieuwe wetgeving buitenproportioneel. 

In 2022 leidde het verbod op kooi-eieren al tot een zeer krappe markt. Maar sinds ook Washington de verkoop van kooi-eieren aan banden heeft gelegd, leidt het verbod in de California zelfs tot lege schappen. Deze schaarste heeft zijn weerslag op de prijzen. Midden januari was de gemiddelde prijs voor een dozijn eieren in California $7,37. Omdat California bijna 40 miljoen inwoners heeft, trekt dit de gemiddelde eierprijs in de VS sterk naar boven.

Verbod op kooi-eieren groeit 
De komende jaren zal de vraag naar scharreleieren nog flink oplopen. Tot 2026 verbieden nog zeven staten de verkoop van kooi-eieren. In de staten Arizona, Nevada. Oregon, Michigan, Colorado, Rhode Island en Utah vormen scharreleieren de komende drie jaar de nieuwe standaard voor dierenwelzijn. In deze staten wonen ongeveer 35,1 miljoen inwoners, zo'n 10,6% van de inwoners van de VS. De Amerikaanse productie van scharreleieren zal de komende jaren dus nog flink moeten stijgen om in de behoefte van al deze consumenten te kunnen voorzien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden