Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Koopjesjagers laten koers tarwe oplopen

25 Januari 2023 - Max van der Heijden

Een feestdag in de Verenigde Staten zorgde dat een deel van de grondstoffenmarkt maandag stil lag. Wel lijkt de sojaprijs te dalen door een recordoogst in Brazilië. Ook blijft de gasprijs maar waarde verliezen. Dit is de Markt Starter van dinsdag 17 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn dinsdag hoger gesloten. De koers in Chicago steeg doordat koopjesjagers hoopten te profiteren van de lage koers. Brazilië ligt op schema om een recordhoeveelheid tarwe te exporteren in januari. Het land heeft een goede oogst achter de rug en verwacht 803.800 ton te exporteren deze maand.

Soja
De sojabonenkoers steeg voor het eerst in lange tijd weer. De koersstijging, veroorzaakt door koopjesjagers, is waarschijnlijk maar tijdelijk. de regen in Argentinië is namelijk voorlopig nog niet voorbij. 

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag gestegen nadat naar buiten kwam dat het Braziliaanse oliebedrijf Petrobas, de brandstofprijzen met meer dan 7% gaat verhogen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om ethanol te verwerken in de brandstof.

Koffie
Zowel de arabica- als robustaprijzen stegen dinsdag. Een zwakke dollar zorgde ervoor dat veel handelaren hun short posities besloten af te dekken. 

Palmolie
De palmoliebeurs in Maleisië was gisteren gesloten vanwege Chinees Nieuwjaar. Tijdens de huidige handelssessie daalde de prijs door een dipje in de exports. 

Aardgas
De Europese gasprijs eindigde dinsdag zo'n 10% lager door de verwachting dat de voorraden weer aangevuld gaan worden en de koude golf deze week voorbij is. Goed nieuws is dat Freeport LNG, de op een na grootste exporteur van de VS, reparaties heeft uitgevoerd en toestemming heeft gevraagd om de productie weer op te starten. De Noorse export is nog wel vertraagd. 

Brent-olie
De Brentkoers daalde gisteren, maar laat vandaag al weer wat herstel zien. Het verhaal op de oliemarkt is al een aantal weken hetzelfde. Enerzijds is er de hoop dat de Chinese vraag en economie snel herstellen. Anderzijds hangt er een recessie boven de markt die de prijs omlaag drukt. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers was dinsdag iets hoger. De euro profiteerde van de zwakke dollar en een Bloombergbericht dat meldde dat de Duitse regering vandaag bekend maakt dat het de geschatte BBP dit jaar groeit met 0,2%, waar eerder een krimp van 0,4% werd voorspeld. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden