Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Franse bakkers barricade op voor de baguette

23 Januari 2023 - Max van der Heijden

Door de hoge graan-,  stroom- en gasprijzen dreigen Franse bakkers failliet te gaan. Maandag gingen ze straat op om te protesteren. Om het werelderfgoed te beschermen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Want dat is de baguette sinds kort. De Franse president Emmanuel Macron noemde het broodsoort '250 gram magie en perfectie.' Het is voor iets meer dan een euro te koop bij de Franse baker. Per dag bezoeken zo'n 12 miljoen Fransen hun bakker, jaarlijks worden er 6 miljard baguettes verkocht. Het stokbrood is namelijk niet heel lang houdbaar. 

De Volkskrant schrijft dat een bezoek aan de boulangerie voor de Fransen meer is dan boodschappen doen. Het is het moment om een praatje te maken, een moment van gezelligheid. Dat bakkers nu dreiger te verdwijnen raakt de Fransen dan ook in hun ziel. 

Vandaag gingen bakkers in Parijs en enkele andere gemeenten de straat op om te protesteren. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energierekeningen van sommige bakkers vertienvoudigd en besparen op energie is bijna niet mogelijk. 

Waarschuwing
De linkse krant Liberation had in aanloop naar de protesten al een eerste reactie: ''Hoeveel regeringen zijn er in de moderne geschiedenis al gevallen door de prijs van brood?'' Een uitspraak die doet herinneren aan de Franse revolutie. Destijds marcheerde een stoet Parijzenaren naar het koninklijk paleis in Versailles na protesten van vrouwen tegen hoge broodprijzen. 

Al voor het protest had de noodkreet van de bakkers effect. Premier Elisabeth Borne heeft de bakkers uitstel van belastingen en sociale premies beloofd en er is een loket geopend voor tegemoetkoming in de energiekosten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden