RoyalCosun

Analyse Grondstoffen

Indiase suikerexport heeft grens al bereikt

19 Januari 2023 - Max van der Heijden

De suikerprijzen zaten de afgelopen week in de lift. De koers liftte mee met de stijgende olieprijzen. Toen die woensdag in waarde daalden volgde de suikerprijs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Suikerriet is een belangrijke grondstof voor ethanol, waarvan de productie aantrekkelijker wordt als aardolie duurder wordt. Nu aardolie de afgelopen dagen goedkoper is geworden, wordt ook suiker goedkoper. Wel zijn er genoeg signalen die erop wijzen dat de suikerprijs binnenkort weer kan gaan stijgen. Een van die signalen komt uit India.

Exportbeperking
India gaat de exportbeperkingen op suiker niet verruimen, hebben regerings- en industriefunctionarissen donderdag tegen Reuters gezegd. Daarmee komt ook een einde aan geruchten dat 's werelds grootste suikerproducent een tweede lading overzeese verschepingen zou toestaan. 

India, dat na Brazilië, de grootste suikerexporteur ter wereld is, exporteerde vorig seizoen 11 miljoen ton suiker. De teller voor dit seizoen staat vooralsnog op 6,1 miljoen ton en de regering lijkt nu aan de rem te trekken. Vanwege hoge inflatie aan het begin van het seizoen in oktober werd de export destijds aan banden gelegd. Echter werd er door de Indiase regering ook gezegd dat het een tweede exportgolf zou toestaan zodra er meer duidelijk was over de lokale productie. 

Suikermolens hebben al contracten gesloten om zo'n 5,6 miljoen ton suiker te exporteren. Producenten, handelaren en de industrie hoopten dat de regering de export van 2 tot 4 miljoen ton suiker extra zou toestaan. Maar een verlaging van de verwachte suikerproductie heeft het vooruitzicht op extra export tijdens het seizoen 2022/23 definitief doen verdampen.

Handelshuizen verwachtten in eerste instantie dat India de export van zo'n 8 tot 9 miljoen ton suiker zou toelaten, maar slecht weer verraste de industrie. In eerste instantie zou de suikerproductie 36,5 miljoen ton bedragen, ver boven de lokale vraag van 27,5 miljoen ton. Nu is de productieverwachting verlaagd naar 34,4 miljoen ton. 

Vochtige grond
Hoewel India dus geen suiker meer lijkt te exporteren dit seizoen komt er goed nieuws vanuit Brazilië. De landbouwgrond in Brazilië waar koffie en suikerriet groeit is momenteel het vochtigste in zeven jaar tijd. Dit zorgt voor een grotere suikerrietoogst en dus een hogere suiker- en ethanolproductie. Volgens agricultureelweerbureau Rural Clima zijn de huidige omstandigheden zeer gunstig voor de groei van het suikerriet met typisch zomerweer, waarbij constante regen wordt onderbroken door zon.

De Braziliaanse suikerrietoogst begint dit jaar iets vroeger dan normaal. Dit omdat er nog wat suikerriet van vorig jaar in het veld staat. Hevige regenval in december, waardoor het grondwaterpeil nu zo hoog is, zorgde ervoor dat er destijds niet geoogst kon worden. 

Britse vorst
Farmers Weekly meldt dat de vorstverzekering die Britse bietenboeren beschermt tegen vorstschade in werking is getreden na een periode van vorst een tijdje geleden. British Sugar en de bond van Britse bietentelers NFU Sugars hebben bevestigd dat de vorstverzekering voor 2022 in werking is getreden na nog een week van vorst waarbij de temperaturen vijf dagen achter elkaar onder het vriespunt doken. Eerder werd er al vorstschade gemeld aan het eind van december en de recente golf heeft nog meer schade aangericht. 

De vorst heeft ervoor gezorgd dat veel suikerbietentelers een significant deel van hun oogst moeten weggooien. Eerder werd al bekend dat hevige vorst in België ook al voor schade heeft gezorgd. De verzekering compenseert boeren voor de geleden schade als ze hun gewassen niet meer kunnen afleveren bij verwerkers door vorstschade. 

Koersen
De suikerprijs op de ICE in Londen steeg met 1,4% van $544 per ton naar $551,60. De prijs bereikte dinsdag het hoogtepunt en is sindsdien aan het dalen. De stijging van de suikerprijs in New York was beperkter deze steeg met 0,86% van $433,22 per ton naar $436,96 per ton. Ook die prijs piekte op dinsdag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden