Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Weerverwachtingen drukken koers sojabonen

19 Januari 2023 - Max van der Heijden

De weersverwachtingen resulteren in een iets oplopende gasprijs en lagere sojaprijzen. Tot slot wakkert de angst voor een recessie een lagere olieprijs aan. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoers op de Matif zat woensdag in de lift en bereikte het hoogste punt in de week. De CBoT daalde juist weer. Opnieuw volgde tarwe de trend van de andere granenkoersen. Die daalden nadat in Argentinië regen werd verwacht. Lees hier onze recente marktanalyse tarwe.

Soja
De koers sojabonen op de CBOT sloot woensdag lager door weersverwachtingen dat er regen gaat vallen in Argentinië. Dit zorgde ervoor dat handelaren besloten hun winst te nemen. Ook is er optimisme over het economische herstel van China. 

Suiker
De suikerprijzen daalden woensdag en volgden daarmee de prijs van ruwe olie. Die daalde ook en daarmee werd de inzet van suikerriet voor de productie van suiker aantrekkelijker. 

Koffie
De arabica- en robustaprijzen sloten woensdag hoger. De koffieprijzen profiteerden van een koersdaling van de dollar op woensdag. Ook is het effect van de lage exportcijfers nog steeds aanwezig. Lees hier onze analyse van de koffiemarkt.

Palmolie
De Maleisische palmolieprijzen zitten in de lift. De koers volgt daarmee andere plantaardige oliën die ook in de lift zitten. Wel zijn er zorgen over de vraag. Lees hier onze analyse van de palmoliemarkt.

Aardgas
De aardgasprijzen zitten deze week licht in de lift. Deze week is er koud weer voorspeld in Europa, waardoor de gasvraag oploopt. De voorraden zijn voller dan normaal, maar worden door handelaren nauwgezet in de gaten gehouden. 

Brent-olie
De ruwe olieprijzen daalden woensdag en lijken die trend donderdag te volgen. Teleurstellend nieuws uit de VS zorgt voor een groeiende angst voor een recessie. Ook lijkt de Amerikaanse olievoorraad weer te groeien. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers zat woensdag in de lift. Dit dankzij hawkish-commentaren van Vileroy de Galhau, die zei dat ECB-president Christine Lagarde nog steeds van plan is om de rente met 50 basispunten te verhogen. De dollar wist zich wel te herstellen van het laagste punt in 7,5 maanden tijd. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden