Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwekoers Matif daalt ondanks betere export

18 Januari 2023 - Max van der Heijden

Het maartcontract tarwe op de Matif sloot dinsdag lager. Op de CBOT liet het tarwe contract daarentegen een stijging zien. Daarmee bewogen de koersen in tegenovergestelde richtingen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse tarwekoers profiteerde van goede exportcijfers van de andere granen, soja en maïs, die beiden boven verwachting presteerden vorige week. De Europese tarwe-export deed het dit seizoen tot 15 januari ook beter dan vorig jaar. In totaal groeide de export met 6%. Ondanks deze groeiende exportcijfers daalde de Matif-koers. 

Iets wat de koers mogelijk wel omhoogstuwt zijn uitspraken van de Russische president Poetin. Hij liet gisteren weten dat Rusland een stabiele voedselvoorraad moet aanhouden en daarom met exportbeperkende maatregelen zal komen als dat nodig is. Het agrocomplex heeft volgens Poetin een belangrijke bijdrage geleverd aan de weerbaarheid van de Russische economie. ''We moeten er natuurlijk voor zorgen dat de sector kan blijven draaien, winst kan maken en kan investeren in de oogst van 2023'', zei Poetin tijdens het kabinetsoverleg. "We kunnen niet toestaan dat alles naar het buitenland wordt gesleept. Ondanks alle logistieke beperkingen op vracht, op verzekering, vliegt het er toch allemaal uit."

Hoe groot de Russische oogst in 2023 wordt is nog onzeker en Poetin noemde het zachte weer in het Europese deel van Rusland en de vorst in Centraal-Azië als reden dat stabiele reserves noodzakelijk zijn. Op welke maatregelen de Russische regering precies doelt, werd nog niet duidelijk. Volgens analisten gaf Poetin wel het signaal af dat de onrust in het Zwarte Zeegebied nog niet achter de rug is. 

Koersen
De Matif-koers zit op het moment van schrijven in de lift en staat 0,96% hoger dan de slotkoers van gisteren. De prijs is momenteel €289,50 per ton. Gisteren was dat nog €286,75 per ton. Ook de CBoT zit in de lift. Daar is de koers vandaag met 0,67% gestegen ten opzichte van de slotkoers en staat nu op $278,06 per ton. Gisteren sloot de koers op $275,03 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden