Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Stemming op tarwemarkt blijft wat bedrukt

16 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De bedrukte stemming voor het weekend zet ook vandaag door. De tarwenotering op de Matif verkend de bodem van de markt. Een blokkade in de Bosporus leek nog wat stemming te brengen in de markt maar nog voor de markt goed en wel openging was het vastgelopen schip gelukkig alweer vlot getrokken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt beweegt vooral zijwaarts deze handelssessie. Het maartcontract voor tarwe staat tijdens het schrijven op €288,25 per ton dat is €0,50 lager dan de slotkoers afgelopen vrijdag. De CBoT is vandaag gesloten vanwege de Amerikaanse feestdag Martin Luther King Day.

De granenmarkt werd vanmorgen even opgeschrikt door een schip dat vast kwam te zitten in de Bosporus. Het schip dat vaart onder de vlag van Palau (een eilanden groep in de Stille Oceaan) was onderweg met 13.000 ton erwten en liep om half acht lokale tijd aan de grond door een defect roer volgens de Turkse autoriteiten. Binnen enkele uren werd het 142 meter lange schip weer vlot getrokken en kon de Bosporus weer opengesteld worden. De Bosporus is de zeestraat tussen de Zwarte Zee en Middellandse Zee en een belangrijke route voor de graanexport uit Rusland en Oekraïne.

Russische export doet stapje terug
De getemperde stemming op de tarwemarkt is niet aan het Zwarte Zeegebied voorbij gegaan. Marktbureau IKAR verlaagde de notering voor tarwe geleverd in de Zwarte Zeehavens free on board (franco) met $1 naar $305 per ton. De wekelijkse graanexport deed de afgelopen week een flinke stap terug. Volgens Sovecon voerde Rusland afgelopen week 760.000 ton graan uit tegen 970.000 een week eerder. Tarwe is daarbij veruit het belangrijkste exportproduct. Afgelopen week exporteerde Rusland 670.000 ton tarwe. De week daarvoor was dat 860.000 ton tarwe. Het totale verwachte exportcijfer voor de maand januari houdt Sovecon onveranderd ten opzichte van vorige week op 4,1 miljoen ton. Rusland heeft ook behoorlijk wat tarwe te exporteren het lopende seizoen. Het Russische persbureau Interfax meldt vandaag op basis van de gegevens van het Russische bureau voor de statistiek Rosstat dat de Russische graanoogst van 2022 op 153,8 miljoen ton uit is gekomen. Daarvan is 104,43 miljoen tarwe.

De vorstschade aan de Russische wintertarwe voor de komende oogst, waar vorige week nog voor gewaarschuwd werd, valt mee volgens Sovecon. In de Wolgaregio in het zuidwesten van het land is er wat tarwe uitgewinterd maar 'de koude periode duurde niet lang genoeg om op grote schaal problemen te veroorzaken', aldus het marktbureau. Inmiddels loopt het kwik ook alweer op in Rusland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden