Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Wasde-rapport neutraal voor tarwemarkt

13 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het Wasde-rapport bracht de afgelopen handelssessie leven in de brouwerij op de granenmarkt. Voor tarwe was het rapport redelijk neutraal van toon maar bij maïs en soja zorgde de het USDA voor vuurwerk. Een aanpassing in de oogstcijfers voor de VS kwam voor spelers geheel onverwacht en deed analisten en handelaren achter de oren krabben.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het tarwecontract op de Matif sloot gisteren €1,75 lager op €291,25 per ton. Op de CBoT steeg de tarwenotering met 0,4% naar $7.45¾ per bushel. Meer spektakel zit er in de maïs en soja. Maïs was de afgelopen handelssessie de grootste stijger en pluste op de beurs van Chicago 2,3% naar $6.71 per bushel. Het maart contract soja steeg met 1,7% naar $15.18½ per bushel.

Het Wasde-rapport heeft de granenmarkt flink in beroering gebracht. De Amerikaanse oogst van zowel soja als maïs is fors naar beneden bijgesteld. De is opmerkelijk te noemen aangezien de oogst nu al een paar maanden achter de rug is. Als er een correctie komt gebeurt dat meestal veel sneller na de oogst. Als je met een wantrouwende blik naar het USDA kijkt zou je kunnen denken dat het ministerie nieuws over de maïs- en sojaoogsten wellicht aan de lange kant onder de pet heeft gehouden. De aanpassing in de Amerikaanse opbrengst gecombineerd met de droogte in Zuid-Amerika, die vooral in Argentinië heeft huis gehouden, stuwde de maïs- en sojaprijzen omhoog.

Neutraal
Tarwe werd op de CBoT meegetrokken door de rally in maïs en soja. Het Wasde-rapport op zichzelf was neutraal tot licht bearish voor de tarwemarkt. De wereldwijde beginvoorraad plus de oogst van dit seizoen is door het USDA met 1,3 miljoen ton verhoogd ten opzichte van het rapport van vorige maand naar 1.058,1 miljoen ton. Het verbruik is met 0,2 miljoen ton naar boven bijgesteld tot 789,7 miljoen ton. Dat resulteert in een  eindvoorraad die 1,1 miljoen ton hoger uit komt, op 268,4 miljoen ton.

Het USDA kwam gisteren ook met de areaalcijfers van wintertarwe. Ten opzichte van vorig seizoen is het areaal wintertarwe in de VS met 11% gegroeid naar bijna 15 miljoen hectare. Dat is het grootste areaal in acht jaar. Het grotere areaal heeft echter maar een beperkt prijsdrukkend effect op de markt. Het is in grote delen van de VS erg droog waardoor de tarwe er maar zeer matig opstaat. Verder heeft de vorst van rond de kerstdagen ook de nodige schade aangebracht. De extra hectares worden daarom ongeveer weggestreept tegen de lager te verwachten opbrengsten voor de komende oogst.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden