Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Gasprijs alsmaar goedkoper, soja krimpt

17 Januari 2023 - Max van der Heijden

Een feestdag in de Verenigde Staten zorgde dat een deel van de grondstoffenmarkt maandag stil lag. Wel lijkt de sojaprijs te dalen door een recordoogst in Brazilië. Ook blijft de gasprijs maar waarde verliezen. Dit is de Markt Starter van dinsdag 17 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoers op de Matif is opnieuw gedaald. Vanwege een nationale feestdag was er geen handel op de CBoT in Chicago. In Rusland zijn de tarweprijzen iets gedaald door groeiende concurrentie vanuit andere exporterende landen en hoge volumes, meldden analisten gisteren. Lees hier onze analyse.

Soja
Soja is maandag niet  verhandeld op de CBoT, maar de koers verloor waarde tijdens de Aziatisch handelssessie op dinsdag. De verwachting dat Brazilië een recordoogst binnenhaalt en zorgen over de economische groei in China drukken op de markt. 

Suiker
De suikerbeurs in New York lag stil maandag, Londen was daarentegen wel open en liet een lichte stijging zien. Volgens handelaren profiteert de markt van krappe voorraden op de korte termijn, maar voor komend seizoen wordt een hogere Braziliaanse suikerrietproductie verwacht. Ook is de prognose dat de productie van suiker later dit jaar de voorkeur krijgt boven ethanol, waardoor de suikervoorraden weer groeien. 

Koffie
Net als bij suiker, lag ook bij koffie de handel in New York stil. Wel was er handel in Londen van de Robusta. Deze verloor wat waarde maandag. Handelaren zien daar dat de verkopen vanuit Vietnam nog altijd traag verlopen sinds de prijs in november een dieptepunt bereikte. 

Palmolie
De palmolieprijzen zijn maandag gedaald, maar laten dinsdag herstel zien. De koers volgde daarmee andere plantaardige oliën. De groei bleef beperkt door zwakke exportcijfers. De export van Maleisische palmolie lag tijdens de eerste vijftien dagen van het jaar 28,5% lager door hoge voorraden. 

Aardgas
De gasprijs daalde opnieuw en bereikte het laagste punt sinds september 2021. Meer schepen met LNG varen naar Europa, nu de Chinese voorraden vol zijn. Ook zijn de Europese gasvoorraden voor 82% gevuld, meer dan de 50% van een jaar geleden. 

Brent-olie
Na een aantal koersstijgingen op rij verloor de olieprijs maandag aan waarde. Op het moment is er dinsdag een lichte stijging zichtbaar. De markt wordt gedomineerd door angst voor een recessie. De olieprijs profiteert van een groeiende vraag vanuit China en een beter dan verwachte economische groei in dat land. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers sloot maandag licht lager. De feestdag in de VS zorgde voor een beperkt handelsvolume. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden