Felix Lipov / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Tarweprijs daalt in Chicago, na nieuwjaar

3 Januari 2023 - Max van der Heijden

Het is de eerste handelsdag van 2023 op de CBOT en de tarweprijzen in Chicago staan op het moment van schrijven (dinsdagmiddag 3 januari) iets lager dan vrijdag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif zijn de prijzen licht hoger. Wat de prijzen de komende maanden gaan doen, hangt onder meer af van het Amerikaanse WASDE-rapport voor januari. Dat verschijnt later deze maand.

India wil maatregelen nemen om de hoge graanprijzen in het land te dempen en daarmee de inflatie onder controle te krijgen. Daarom overweegt de regering om 1,2 miljoen tarwe uit de eigen voorraad op de markt te brengen en zo de prijs te drukken. Dat meldt Reuters op basis van regeringsbronnen. De komende tien dagen wordt een definitieve beslissing genomen.

Export
De Oekraïense tarwe-export lag voor de eerste zes maanden van het seizoen 2022/23 47% lager dan een jaar eerder. Een daling van 15,8 miljoen ton naar 8,4 miljoen ton. De algehele Oekraïense graanexport lag circa 30% lager. Brazilië wist te profiteren van de hoge graanprijzen. Het Zuid-Amerikaanse land zag het handelsoverschot groeien naar $62,3 miljard. De hoogste ooit sinds 1989 toen de cijfers voor het eerst werden bijgehouden. 

Koersen
De tarwekoers op de Matif staat 0,4% hoger en komt uit op €310,50 per ton. De koers op de CBOT opende op $288,81 per ton en staat daar ook op. Vergeleken met vrijdag staat de koers echter 0,63% lager. Toen bedroeg de prijs $290,64 per ton. 

Daarmee lijkt de onrust over de kou in de VS ietwat uit de markt te zijn. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden