Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Druk op zuivelprijzen houdt ook in nieuwe jaar aan

3 Januari 2023 - Wouter Baan

Ook op de eerste Global Dairy Trade van 2023 blijft de trend neerwaarts. Vooral magere melkpoeder moet een behoorlijk stevige tik incasseren die waarschijnlijk verband houdt met verminderde Chinese koopinteresse nu het land in de greep is van corona.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook op de eerste Global Dairy Trade van 2023 blijft de trend neerwaarts. Vooral magere melkpoeder moet een behoorlijk stevige tik incasseren die waarschijnlijk verband houdt met verminderde Chinese koopinteresse nu het land in de greep is van corona.

Het lukt de zuivelmarkt maar niet om een bodem te vinden. De uitslag van de Global Dairy Trade bevestigt dat de trend ook in het nieuwe jaar neerwaarts blijft. De gemiddelde prijs daalt met 2,5% tot $3,365 per ton. Dit is het laagste niveau sinds de laatste veiling van 2020, dik twee jaar geleden dus. De piek die de zuivelmarkt in de voorbije maanden kende, is daarmee volledig teniet gedaan.

Prijsdrukkende factoren
De prijsdruk is een combinatie van factoren. Melktoename in de Europese Unie en de Verenigde Staten gecombineerd met vraaguitval op de consumentenmarkten door de hoge inflatie. Daarbij werkt de onrust in China voor corona ook niet mee, dit kan op de korte termijn gezien worden als een nieuw argument voor verdere prijsdalingen.

Waarschijnlijk om die reden daalt de Global Dairy Trade-notering voor magere melkpoeder vandaag met 4,3% tot $2,838 per ton, eveneens het laagste niveau sinds eind 2020. De daling van 1,4% voor volle melkpoeder tot $3,208 per ton valt wat gematigder uit. Ook cheddar en boter lopen averij op. Boter daalt met 2,8% tot $4,479 per ton, terwijl cheddar 2,7% moet inleveren en uitkomt op $4,690 per ton.

Op de GDT worden zuivelproducten verhandeld van kopers en verkopers over de hele wereld. Dit betekent dat de neerwaartse druk waarschijnlijk ook in Europa gevoeld wordt. Tijdens de eerste dagen van 2023 is de handel op de Europese zuivelmarkt flauw, al wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door de vakantieperiode die deze week nog gaande is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden