Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstofmarkten rustig van start in nieuwe jaar

3 Januari 2023 - Max van der Heijden

Maandag was op veel beurzen nog een feestdag en de handel lag op veel plekken dan ook stil. Wel kreeg Brazilië een nieuwe regering en halveerde de Oekraïense tarwe-export. Dit is de Markt Starter van dinsdag 3 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Het was gisteren rustig op de tarwemarkt. Op de CBOT werd niet gehandeld en de koers op de Matif was vlak. Uit data van het Oekraïense ministerie van Landbouw blijkt dat de graanexport van het land bijna 30% lager was in de eerste zes maanden van het seizoen 2022/23 dan een jaar eerder. Het gaat hierbij om de periode van juli tot en met december 2022. De tarwe-export daalde met 47%. 

Soja
Ook sojabonen werden op de CBOT niet verhandeld. Brazilië maakte bekend dat de waarde van de sojabonen export in 2022 met 20,8% was gegroeid naar $46,7 miljard. 

Suiker
Zowel in New York als in Londen is maandag geen suiker verhandeld. Indonesië is van plan om 3,6 miljoen ton ruwe suiker voor industrieel gebruik en 991.000 ton witte suiker voor consumenten te importeren. Dat zei de handelsminister op maandag. Het is nog niet bekend in welk tijdsvenster de import moet plaatsvinden. 

Koffie
Er was gisteren geen handel op de arabica- en robustabeurzen. De dollar steeg flink in waarde, wat op termijn gevolgen kan hebben voor de koffiekoers. 

Palmolie
Palmolie werd maandag niet verhandeld, maar zit dinsdag flink in de lift. De verwachtingen van tragere productie en krappere voorraden stuwen de prijs omhoog. India heeft de belasting op import van plantaardige oliën verlaagd tot maart 2024. 

Aardgas
De TTF Gas Futures prijzen zijn maandag licht gestegen. De prijs is nu vergelijkbaar met het niveau van eind februari 2022. Het warme weer en de goed gevulde voorraden dragen hier aan bij. Duitsland kon voor de achtste dag op rij de voorraden bijvullen. 

Brent-olie
Brent-olie is maandag niet verhandeld, op dinsdag stijgen de prijzen licht. Maar angst is in de markt gekropen, handelaren zijn bang voor een wereldwijde recessie en een lagere vraag naar brandstof. IMF-directrice Kristaline Georgiva waarschuwde dat 2023 een zwaar jaar gaat zijn, doordat de economische activiteit in de VS, Europa en China verzwakt.

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde maandag licht en ook dinsdag lijkt de koers te dalen. De Fed heeft de rente met 50 basispunten verhoogt na het hoogste punt sinds 2007. Signalen wijzen erop dat de rente volgend jaar piekt op 5,1%. Hoger dan eerdere inschattingen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden