Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwe-export uit Oekraïne loopt fors achter

2 Januari 2023 - Redactie Foodbusiness

Nieuws om de graanprijzen op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar echt in beweging te krijgen ontbreekt. Oekraïne is vandaag met exportcijfers gekomen die laten zien dat de export ten opzichte van vorige seizoen behoorlijk achterblijft.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif sloot afgelopen vrijdag op €309,25 per ton. Tijdens deze handelsdag laat de notering op de beurs in Parijs geen grote prijsbewegingen zien. Tijdens het schrijven van dit artikel staat de tarwe €1 in de min. Op de CBoT is vandaag geen handel vanwege nieuwjaar.

De kou die rond de kerstdagen inviel in de VS houdt de gemoederen op de tarwemarkt bezig. Er is vrijwel zeker tarwe uitgewinterd daardoor maar er zijn nog maar weinig analisten die uitspraken durven te doen over de exacte omvang van de schade. Er zit dus een zekere vorstpremie in de tarwenoteringen maar gevoelsmatig is deze aan de lage kant stellen enkele analisten.

Goedkoop aanbod
Het aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zee gebied legt een bovenkant in de Europese tarwemarkt. Rusland heeft volgens marktbureau Sovecon een zeer goede graanoogst achter de rug met mogelijk zelfs een record opbrengst. Rusland zal deze tarwe voor een belangrijk deel op de wereldmarkt moeten afzetten en omdat kopers niet staan te dringen voor Russische tarwe wordt het graan tegen een scherpe prijs in de markt gezet. Om de Russische export te helpen doet het Kremlin pogingen de uitvoer van tarwe uit Oekraïne te hinderen. De afgelopen maanden hebben we al veel gedoe over de graandeal voorbij zoen komen. Ook zijn nog steeds een aantal havens van Oekraïne aan de Zwarte Zee gesloten en brengen de Russische aanvallen op de infrastructuur af en toe ook de graanexporteurs in de problemen.

De moeizame export is goed terug te zien in de Oekraïense exportcijfers die het ministerie van landbouw vandaag publiceerde. Vergleken met een jaar eerder loopt de graanexport 30% achter op vorig seizoen. In de eerste helft van het seizoen 2022/23 voerde Oekraïne 8,4 miljoen ton tarwe uit tegen 15,8 miljoen ton een jaar eerder. De export van gerst daalde met 68,8% naar 1,6 miljoen ton in de eerste helft van dit seizoen tegen 5,2 miljoen ton vorig seizoen. Maïs werd tegen de trend in juist meer geëxporteerd. Dit seizoen is al 12,5 miljoen ton uitgevoerd vergeleken met 10,8 miljoen ton vorig seizoen. Onder de graandeal is volgens de Verenigde Naties 16,3 miljoen ton graan uitgevoerd met maïs als belangrijkste exportproduct.

Bron: VN

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden