Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarweprijs schommelt door Amerikaanse kou

2 Januari 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs schommelt rond de €310 per ton, veroorzaakt door de grote Russische oogst en onrust over de kou in de VS. De roomprijs daalt gestaag door, boter laat herstel zien en de suikerprijzen zitten licht in de lift. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het winterse weer in de VS bepaalt momenteel wat er op de markt gebeurt, dat laat Bauka Wierda, inkoopmanager bij Koopmans weten. ''De markt probeert nog steeds de effecten van de strenge koudegolf in de VS rond kerstmis op jonge tarweplanten in te schatten.'' Wierda denkt dat de markt momenteel wat pessimistisch is gezien de prijsontwikkeling van de tarwe die weer boven de €300 per ton staat. 

De kou is ook reden voor speculanten om in de markt te stappen in de hoop te profiteren van de relatief hoge koersen. Het zal pas echt over een paar weken duidelijk worden wat de gevolgen zijn van het koude weer op de tarwe. Het grote aanbod van Zwarte Zee-tarwe fungeert als prijsplafond. 

Suiker
De suikerprijzen zijn relatief vlak. Hoewel de prijs de afgelopen week fors steeg, zorgt het laatste nieuws dat in Brazilië fors meer suiker dan verwacht is geproduceerd, alsnog voor lagere prijzen.

De suikeroogst in dat land is door ongunstige weersomstandigheden bovendien vroeger gestopt dan gepland, waardoor een deel van de oogst nog niet van het land is gehaald. Slechter nieuws is een mogelijke opheffing van de prijsgrens op brandstof, waardoor het aantrekkelijker wordt om suikerriet te gebruiken voor de productie van ethanol. Dit gaat ten koste gaat van de suiker.

Zuivel
Het was een rustige periode voor de zuivelmarkt. De roomprijs klom licht na een daling. Boter eindigde wel lager. De kerstdip was al met al behoorlijk diep. Deze week worden zuivelprijzen bekend, die duidelijk moeten maken hoe duur de boter en room in 2023 gaan worden. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden