Shutterstock

Analyse grondstoffen

Suikermarkt eindigt 2022 met een prijsdip

29 December 2022 - Jesse Torringa

De forse stijging die de suikernotering afgelopen week meemaakte, is nu weer enigszins aan het verdampen. De oorzaak komt uit Brazilië, waar fors meer suiker geproduceerd is dan verwacht. In Europa zijn de suikerprijzen enorm gestegen, zo blijkt uit nieuwste cijfers.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met het einde van 2022 in zicht stonden de afgelopen weken in het teken van de suikerproducties in verschillende landen. Het is bekend dat de productie of dan wel de export op verschillende continenten tegenviel, zoals in Europa en de exportquotums van India die in Azië voor onrust zorgen. In Brazilië werd duidelijk dat door zeer ongunstige weersomstandigheden de suikerrietoogst vervroegd zou stoppen. Op de termijnmarkt in New York werd daardoor de hoogste notering in bijna zes jaar neergezet. Echter blijkt nu dat de suikerproductie ondanks bovenstaande aanzienlijk hoger is in Brazilië dan eerder werd aangenomen.

Brazilië zorgt voor prijsdip
Over de suikerproductie in Brazilië is al heel het seizoen veel te doen en is op zowel de termijnmarkt in London als New York van grote invloed, gezien het land 's werelds grootste suikerexporteur is. De totale suikerproductie van het seizoen 2022/23 is al meerdere keren verlaagd, met name door veel neerslag. De grote Braziliaanse suikergroep Conab raamde de suikerproductie daarom voor het laatst op 33,9 miljoen ton. Afgelopen dinsdag 27 december kwamen zij naar buiten met de nieuwste cijfers, die met 36,4 miljoen ton fors hoger liggen.

Dat zorgde ervoor dat het ruwe suikercontract in New York direct met 3,2% afnam tot $20,1 cents per CWT. Ook de Braziliaanse munteenheid daalde tegenover de dollar en is van invloed. Het witte suikercontract in London reageerde pas gisteren (woensdag 28 december) op de hogere suikerproductie in Brazilië, omdat met de kerstdagen geen handel plaatsvond. Woensdag sloot het witte suikercontract op $554 per ton, 3,5% lager dan voor de kerstdagen.

Gemiddelde suikerprijs Europa stijgt fors
De prijzen die op de termijnmarkt op het bord staan zijn overigens duidelijk lager dan de gemiddelde spotprijzen in Europa. Die variëren sterk en zijn afhankelijk per regio in Europa, waarbij in Zuid-Europa fors meer betaald wordt dan in West-Europa. De jongste cijfers van de Europese Commissie laten zien dat de gemiddelde prijs van witte suiker in Europa uitkwam op €586 per ton. Daarmee ligt de suikerprijs €170 per ton hoger dan vorig jaar in de maand oktober. Om het prijsverschil tussen de regio's aan te duiden: in het zuiden was de gemiddelde prijs €711 per ton en in West-Europa €560 per ton. We hebben het hier overigens over de prijzen van de maand oktober. In november en december heeft de prijs nog flinke stappen omhoog gezet. In december zal de gemiddelde prijs richting de €650 gaan, zo is de verwachting.

Geïmporteerde suiker is nog meer aan de prijs. Al eerder werd duidelijk dat Europa meer moet importeren komend jaar en daarvoor moet dan ook meer betaald worden. Hoewel de jongste importcijfers laten zien dat er nog niet veel is geïmporteerd, zijn de importprijzen wel van hoog niveau. In november steeg de gemiddelde invoerprijs voor witte suiker uit EPA/EBA landen naar €734 per ton. Met de huidige marktontwikkelingen zal deze in december waarschijnlijk uitkomen richting de €800 per ton. Krapte in de voorraden drijven in bepaalde Europese regio's daarom de spotprijzen nog verder op.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden