Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuivelmarkt al vóór kerst in rustiger vaarwater

23 December 2022 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt is opnieuw lager, maar er is toch iets merkbaar van een stabilisering tot lichte herwaardering voor de periode na de kerstdagen en de jaarwisseling. De markt voor melkpoeders heeft de laatste weken meer vaste grond onder de voeten gekregen, al loopt de export nu weer iets moeizamer door een hardere euro.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee lijkt er iets van een bodem in de markt te komen, behalve voor de kaasprijs. Die blijft nog gevangen in een neerwaartse tendens. Deze situatie kan in het nieuwe jaar evenwel snel veranderen. Wie alleen naar de spotmarkt van de voorbije week kijkt, krijgt nog niet direct de indruk dat het beter gaat met de boter- en roommarkt. 

De DCA-roomnotering voor deze week zit voor het eerst sinds september 2021 onder de €5.000 per ton, de boternotering blijft er amper boven na aanhoudende prijsdalingen. In deze notering zitten ook de prijzen verwerkt van partijen die nog op korte termijn een weg moeten vinden en dus onder druk worden verkocht. Voor product dat nodig is in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar is de situatie beter. Prijzen lopen licht op.

De prijs voor magere melkconcentraat, de belangrijkste grondstof voor magere melkpoeder, is  bijna stabiel gebleven ten opzichte van vorige week. Al kun je twisten over de vraag of een prijsdaling met 4% als bijna stabiel is te kenschetsen. De kans is dat de concentraatmarkt na de jaarwisseling verder verandert, omdat het dan wellicht minder interessant wordt de droogtorens te laten draaien. De naar verwachting hogere energiekosten knabbelen aan de marge. Iets wat ook, en in nog sterkere mate, speelt voor de weimarkt.

Geen €25
Misschien het meest opvallend is dat de notering voor rauwe melk deze week zo rustig is gebleven, en in Duitsland zelfs iets beter lijkt dan vorige week. Dit is natuurlijk een momentopname en onderhuids is er nog steeds een flinke spreiding in prijzen. Toch is nu al met enig vertrouwen te zeggen dat de spotmelkprijs volgende week niet onder de €25 per 100 kilo uitkomt, wat in eerdere jaren regelmatig voorkwam.

De kaasmarkt blijft ondertussen in de greep van prijsdalingen. De prijzen voor Goudse en Edammer foliekaas zijn een behoorlijk eind onder de €4.000 per ton gezakt. Nu zijn er nog verschillen tussen de prijzen voor 'industriekaas', die direct de verdere verwerking in gaat, en bijvoorbeeld de 'Frau Antjes'. Die blijven bijna altijd wel een kleine plus opbrengen ten opzichte van het gewone product, maar dit label wordt slechts gevoerd door een kleine groep Nederlandse fabrikanten.

Ook de noteringen voor andere kaassoorten blijven dalen, Cheddar het meest in de voorbije week. Toch geldt ook hier dat in al deze noteringen nog altijd een eindejaarseffect zit verwerkt. Het beeld kan in januari weer behoorlijk anders zijn. Punt van zorg voor de zuivelproducenten is wel de stevige melkaanvoer. Door de hoge melkprijzen voelen veehouders zich logischerwijs niet aangespoord om de productie te temperen, waardoor er nu relatief veel melk met ook nog eens hoge gehalten aan vet en eiwit binnenkomt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden