Eigen foto

Analyse Grondstoffen

Tarweprijzen in de lift door koud weer in de VS

21 December 2022 - Max van der Heijden

Op de Matif zitten de tarweprijzen op dit moment in de lift. De koers staat woensdagmiddag boven de €300 per ton, maar lijkt al met al redelijk te stabiliseren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in Chicago op de CBoT stijgt de tarwekoers licht. Daar wordt de tarwe bedreigd door de extreme winter. De tarwe die daar geen beschermende sneeuwlaag heeft gekregen kan beschadigd raken als temperaturen op de Great Plains ver onder het vriespunt duiken. 

Zo worden in Kansas temperaturen rond de -5 graden Celsius verwacht voor eind december. Dat is bij enkele handelaren reden tot paniek, andere handelaren wijzen erop dat het in noordelijker gelegen South Dakota vaak kouder is dan -10 graden Celsius. 

In het zuiden van Rusland, een belangrijke tarweteeltregio, is het al maanden te droog. Dat meldt Andrey Sizov, directeur van SovEcon. Toch zijn de weersomstandigheden beter dan gemiddeld, meldt hij. 

De Zuid-Afrikaanse tarwe-oogst valt naar verwachting 1,6% lager uit dan een jaar geleden. Dat meldde de Zuid-Afrikaanse overheid woensdag. Nu wordt de oogst ingeschat op 2,25 miljoen ton, vorig jaar was dat nog 2,29 miljoen ton. 

Europa
De koude temperaturen in Europa de afgelopen week hebben de gewassen slechts licht beschadigd. Dat meldde het Mars-instituut op maandag. Dankzij het koude weer zijn de gewassen beter bestand tegen vorst de rest van de winter. Dit geldt vooral in Frankrijk.

In de Zwarte Zeeregio zijn de warmer dan normale temperaturen gunstig voor de laat ingezaaide gewassen. Wel zijn deze gewassen kwetsbaar voor koudegolven. Hoewel het er niet op lijkt dat het op korte termijn heel koud wordt in die regio.

Een tekort aan regen in de Baltische staten, Noord-Duitsland, Polen, Zuidoost-Spanje en Turkije heeft vooralsnog geen impact op de wintergranen. Aan de andere kant is er sprake van intense regenval in Slovenië en Kroatië die mogelijk de gewasontwikkeling vertraagd. Tot slot is er nog steeds sprake van droogte in Noordwest-Italië en de Maghreb-regio. 

Koersen
Op dit moment staat het maartcontract voor tarwe op de Matif op €301,50 per ton. Dat is 1,69% meer dan de slotkoers van woensdag die uitkwam op €296,50 per ton. Op de CBoT steeg de tarwekoers met 2,96% naar $284,03 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden