Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Ruime voorraden zorgen voor lagere arabicaprijs

21 December 2022 - Max van der Heijden

De arabicaprijs is de afgelopen week licht gedaald. Nadat de koers op 15 december het hoogste punt in meer dan een maand tijd bereikte, is deze sindsdien licht gedaald. De robustakoers zit daarentegen vooral in de lift.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Die koers bereikte 20 december het hoogste punt in acht weken tijd. De robusta profiteert vooral van de krappe voorraden in de ICE-magazijnen wereldwijd. Deze bereikten maandag het laagste punt in bijna 4,5 jaar tijd. 

De arabicakoers steeg begin deze week licht toen duidelijk werd dat het droger dan normaal is in Brazilië. In Minas Gerais, waar 30% van de Braziliaanse arabica vandaan komt, viel vorige week slechts 94% van het historische gemiddelde aan regen. Ook de hogere realkoers in Brazilië stuwt de prijs omhoog. 

Koersstijgingen worden echter gedrukt door het nieuws dat de Amerikaanse groene koffievoorraden in november 1,1% hoger lagen dan een maand eerder en 9,4% hoger dan een jaar eerder. Ook de ICE- arabicavoorraden bereikten het hoogste punt in meer dan vijf maanden tijd op dinsdag. 

Brazilië
In Brazilië gaat de koffieverkopen zeer gestaag door. Telers, toch een beetje bang geworden door de dalende prijzen, zijn defensief en hopen dat de prijzen buiten het seizoen of door externe omstandigheden toch omhoog klimmen. Op de korte termijn verkopen ze alleen het broodnodige. De Braziliaanse koffieverkoop loopt in december meestal traag. Verkopers vermijden momenteel het sluiten van deals om inkomstenbelasting te voorkomen, dat meldt Safras Mercado. 

Uit onderzoek van het adviesbureau blijkt dat de oogst voor het seizoen 2022/23 voor 71% verkocht is. De verkoopstroom loopt achter op die van vorig jaar, maar wel in lijn met het vijfjarig gemiddelde. 

Koers
De arabicakoers is de afgelopen week met 0,30% gedaald naar $3.699,36 per ton. De robustaprijs is met 4,43% gestegen naar $1.956 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden