Shutterstock

Analyse Grondstoffen

De granenmarkt beweegt vooral zijwaarts

15 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Impulsen ontbreken om de granenmarkt in beweging te krijgen. Neerslag in de VS en een grote oogst in het VK zorgden afgelopen handelssessie voor lichte druk op markt. Door een lagere opbrengstprognose in Argentinië en een gezonde vraag naar Franse tarwe bleef die daling beperkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3 lager op €302,50 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,2% lager en kwam daarmee uit op $7.49¼ per bushel. Maïs leverde 0,4% in en sloot daarmee op $6.50½ per bushel. Soja liet een voorzichtige stijging zien en pluste 0,2%.

De tarwemarkt stond volgens analisten enigszins onder druk door sneeuw in delen van de prairies in Amerika. De tarwe heeft sinds het zaaien te lijden onder droogte en ontwikkelde zich daarom maar matig. Met de sneeuw wordt het vocht in de bodem aangevuld en de verwachting is dat het gewas daar richting het voorjaar van kan profiteren. De Verenigd Koninkrijk heeft een grote tarweoogst binnen gehaald afgelopen zomer. Zo blijkt althans uit de voorlopige cijfers van het ministerie van Landbouw. De totale tarweoogst voor het VK komt uit op 15,5 miljoen ton. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van vorige seizoen. De grotere oogst komt voornamelijk voor rekening van hogere opbrengsten per hectare, namelijk 9,9% hoger volgens het ministerie. De koolzaadoogst is met 39% gestegen tot 1,4 miljoen ton. Het areaal is met 18% gegroeid ten opzichte van vorig seizoen en de opbrengst per hectare lag 17% hoger. De gerstoogst kwam in het VK uit op 7,4 miljoen ton, een stijging van 6,1%. De opbrengsten van tarwe, gerst en koolzaad in het VK zijn allemaal fors gestegen in 2022 en liggen nu net iets onder de hoogste opbrengsten van de laatste twintig jaar volgens het ministerie. Het Franse marktbureau FranceAgriMer meldde woensdag dat de export van Franse zachte tarwe naar landen buiten de EU voor seizoen 2022/23 waarschijnlijk uit komt op 10,3 miljoen ton. Een maand eerder ging FranceAgriMer nog uit van een export van 10 miljoen ton. Vooral vanuit Marokko en China is er goede vraag naar tarwe volgens het marktbureau.

Halvering tarweoogst in Argentinië
In Argentinië heeft de Rosario-graanbeurs de opbrengstprognose van tarwe wederom naar beneden bijgesteld. Ten opzichte van de vorige voorspelling is de opbrengst met 3% gedaald van 11,8 miljoen ton naar 11,5 miljoen ton tarwe. In mei ging de beurs van Rossario nog uit van een oogst van 19 miljoen ton en vorige seizoen haalde Argentinië nog een recordoogst van 23 miljoen ton binnen. Droogte en vorst laat in het seizoen kost de Argentijnen opbrengst. De droogte hindert de boeren ook bij het zaaien van soja. Volgens de beurs zit 49% van het geplande areaal in de grond tegen 65% rond deze tijd een jaar eerder. Rosario rekent met een soja-areaal van 17,1 miljoen ton. Door de droogte valt dat areaal waarschijnlijk lager uit. Ook het zaaien van maïs loopt achter in Argentinië met 47% van het areaal dat nu gezaaid is tegen 66% vorig seizoen. De beurs van Rosario heeft de opbrengstprognose voor maïs en soja ongewijzigd gelaten op respectievelijk 56 en 48 miljoen ton.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden