Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Suikerprijs stijgt door tegenvallers in Brazilië

15 December 2022 - Matthijs Bremer

De markt vertoont op het moment een gemengd beeld. De prijzen van tarwe, soja, palmolie en gas stonden gisteren in de min. Tegelijkertijd stijgen de prijzen van olie, koffie en suiker. Tegenvallende Braziliaanse oogstverwachtingen zorgen voor een flinke stijging van de suiker- en koffieprijs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons koersenbord. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De koers van tarwe sloot gisteren iets lager op zowel de Matif als de CBoT. In de delen van de Amerikaanse prairies is sneeuw van betekenis gevallen. Dat verlicht de droogte waarmee de wintertarwe al sinds het zaaien kampt. Verder zet de haperende tarwe-export uit de VS de prijs onder druk en is het tarwe-areaal in Frankrijk iets toegenomen ten opzichte van vorig seizoen.

{{dataviewSnapshot(14_1671087861)}}

Soja
De prijs van soja sloot woensdag 15 december in de min. De lagere notering lijkt vooral een correctie na de grote prijsstijging van maandag 13 en dinsdag 14 november. Er zijn wat twijfels over de ontwikkeling van de vraag naar soja vanuit China. Door versoepeling van de strenge anti-coronamaatregelen ging de markt er vanuit dat de vraag van de grootste importeur ter wereld zou stijgen. Nu het aantal besmettingen met het virus rap toeneemt, wordt getwijfeld of China de teugels wat het coronabeleid betreft niet weer aantrekt.

Palmolie
De notering voor palmolie viel gisteren lager uit. Door een hoger aanbod zette de MXEX gisteren een stapje terug. Indonesië bracht namelijk naar buiten meer palmolie te exporteert dan voorspeld was.

Koffie
De prijs van arabica zet de stijging van dinsdag 13 december door. De arabica-oogst in Brazilië staat op het moment onder druk. Braziliaanse koffiehandelaren waarschuwen voor een lagere arabicaproductie in 2023. Het gewas ontwikkelt zich matig na de bloei en boeren en handelaren rekenen daarom op een tegenvallende oogst volgend seizoen. Omdat het Zuid-Amerikaanse land de grootste arabicaproducent ter wereld is, zou een slechte oogst het wereldwijde aanbod wel eens onder druk kunnen zetten.

Suiker
De suikerprijs schoot dinsdag 14 december omhoog. Door voorspelde zware regenval in Brazilië laten verwerkers suikerriet in het veld staan voor de oogst volgend jaar. De suikerindustrie lijkt daarmee ook voor te sorteren op het los laten van het prijsplafond voor brandstof onder de nieuwe Braziliaanse president Lula. Het wordt daardoor aantrekkelijker meer suikerriet te verwerken tot ethanol in plaats van suiker. Ook India en Thailand verwerken mogelijk meer suikerriet tot ethanol waardoor minder suiker op de wereldmarkt komt.

Aardgas
De TTF sloot gisteren stevig in de min. Door zachte weersverwachtingen in januari en gunstige vooruitzichten voor de import van LNG ebt de angst voor gastekorten op de korte termijn langzaam maar zeker weg. Dat de gasopslagen ruim bovengemiddeld zijn gevuld, helpt daarbij ook een handje.

Brent-olie
De prijs van ruwe olie steeg gisteren behoorlijk. De prijsstijging volgde na nieuws van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Het agentschap voorspelt dat de olieprijs volgend jaar flink zal stijgen. Door de langzame heropening van China neemt de internationale vraag naar olie namelijk stevig toe.

Euro/Dollar
De euro/dollarkoers steeg gisteren naar het hoogste punt in zes maanden. Veruit de belangrijkste oorzaak is de verhoging van de rente door de Amerikaanse centrale bank, de Fed. De verhoging was met 50 basispunten minder scherp dan de voorgaande verhoudingen maar is nog steeds fors. Analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgt en de rente op korte termijn ook met 50 basispunten verhoogt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden