Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmoliemarkt krijgt dreun vanuit Brussel

14 December 2022 - Klaas van der Horst

De aankondiging van EU-wetgeving tegen de import van producten van ontboste gronden heeft de palmolieprijs in de voorbije week een flinke tik gegeven. Inmiddels is er enig marktherstel, maar de fysieke markt in Rotterdam zakte tot flink onder de $1.000 per ton.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese wetgeving is voorlopig alleen nog maar aangekondigd door de Europese Commissie, maar hangt als onderdeel van de 'Green Deal' toch als een donkere wolk boven diverse markten, waaronder die voor palmolie. 

{{dataviewSnapshot(46_1671008736)}}

In Indonesië en Maleisië is, zoals te verwachten, kritisch gereageerd op de Europese voornemens. Ook in een land als Brazilië is ontstemd gereageerd, want de wetgeving raakt ook de sojateelt en de rundvleessector (als deze tenminste niet gegarandeerd 'ontbossingsvrij' is).

Dalende prijzen steunen afzet
De aankondiging van de EU kwam op een moment dat de palmoliemarkt al zwak was, maar het was niet alleen maar negatief. De dalende prijzen zorgden er ook voor dat een nieuwe groep kopers actief werd, want palmolie werd betaalbaarder voor hen. Vooral in Azië was dit merkbaar. Met name de termijnmarkt was daardoor slechts kort onder de indruk van het nieuws uit Europa. De fysieke markt heeft intussen ook weer de weg omhoog gevonden.

Zorg Maleisische en Indonesische overheden
De Maleisische en Indonesische overheden blijven ondertussen wel bezorgd. Als de Europese voornemens wet worden en misschien ook andere landen en/of handelsblokken volgen, ziet het er slecht uit voor een belangrijke economische sector in hun landen en krijgen veel arbeiders op het platteland het economisch gezien veel moeilijker. Er zijn dan alternatieve inkomstenbronnen nodig of andere, duurzamer teelten.

De beschikbaarheid van palmolie blijft voorlopig royaal, terwijl het product ook gunstig geprijsd blijft ten opzichte van concurrerende oliesoorten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden