Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Hoge gerstpremies in Australië door regenval

6 December 2022 - Max van der Heijden

Zowel de Europese als wereldwijde prijzen voor brouwgerst zijn de afgelopen maand licht gestegen. Australische brouwgerst kost nu $352,35 per ton. Dat is flink hoger dan de $331,11 per ton van een maand geleden. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese stijgingen zijn kleiner, brouwgerst kostte in Mannheim €395 per ton, nu kost die €397,5 per ton. In Naantali kost een ton brouwgerst €325, dat was €322. 

De prijsstijgingen in Australië zijn te wijten aan de natte omstandigheden in het land. Waar de premies voor brouwgerst normaliter op de $10 tot $15 per ton liggen gaat het nu om $60 tot $100 per ton bovenop de prijs die wordt betaald voor voergerst. Naar mate het verkoopseizoen vordert trekken de prijzen van voer- en brouwgerst naar elkaar toe. Dat dit nog niet is gebeurd maakt duidelijk dat de Australische mouters nog niet alles hebben ingekocht. De boeren hebben ervoor gekozen om voergerst met een hoge opbrengst in te zaaien waardoor er geen zorgen zijn over de kwaliteit. De verwachting is dat Australië 13,4 miljoen ton gerst zal produceren dit jaar. 

Verwacht wordt dat Canada dit seizoen 9,74 miljoen ton gerst zal produceren. Voor de VS ligt de verwachte hoeveelheid op 3,77 miljoen ton. Voor Argentinië gaat het om 4,2 miljoen ton. 

Europa
Op de Europese markt voor brouwgerst is het rustig. De oogst zit er inmiddels op en de prijzen zijn vrij stabiel. Mouters en brouwers lijken voorlopig voldoende voorraad te hebben. Dat heeft RMI Analytics gemeld. Het kan zijn dat de lage prijzen op de granenmarkten inkopers er toe aanzetten om alvast in te kopen voor de komende zomer. De lage hoeveelheid eiwit in de Deense gerst zorgt voor een sterke vraag naar Britse brouwgerst. 

De Europese gerstproductie voor komend seizoen wordt ingeschat op 58,37 miljoen ton. Daarvan is een aardig deel van brouwkwaliteit. De conditie van de Franse wintergerst is zeer goed. Daarmee lijkt het erop dat Europa en het Verenigd Koninkrijk zich in een goede positie bevinden voor het komend seizoen. Het lijkt er tot nu toe op dat er voldoende voorraad is om aan de vraag te voldoen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden