Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijzen bewegen nog weinig

30 November 2022 - Max van der Heijden

De tarweprijzen op de CBOT en de MATIF schommelen momenteel heel lichtjes. Het niveau van de Amerikaanse tarwe heeft zich iets verbeterd, maar is nog altijd relatief slecht. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Goed nieuws komt er uit Australië waar het weer droog wordt. Daar was het de afgelopen weken erg nat, waardoor analisten vreesden voor de oogst. Nu lijkt het daar eindelijk op te drogen en dat is goed nieuws voor de regionale markt in Zuidoost-Azië die lijdt onder regenval en overstromingen. 

De prijzen van Australische tarwe daalden dinsdag door een hoger dan verwacht eiwitpercentage, Hierdoor komt er meer maaltarwe beschikbaar. Normaliter moet de tarwe in Australië al geoogst zijn, maar door de regenval heeft dit flinke vertraging opgelopen. 

West-Australië, de staat die het meeste tarwe exporteert, werd gespaard door de weergoden waardoor de oogst op 27 september kon beginnen. Op 27 november was er 3 miljoen ton tarwe geoogst, 50% van deze tarwe is standaard kwaliteit. Aan de westkust werd er in totaal 3,04 miljoen ton granen geoogst in de periode tot 28 november, dat is circa 1,5 miljoen ton minder dan een jaar geleden. De schatting is dat 40 tot 50% van de geoogste tarwe van voerkwaliteit is vanwege de vele regen. De exportcijfers in het land vertellen een opvallend verhaal. Zo exporteerde West-Australië 2,25 miljoen ton tarwe dit seizoen, dat is 790.000 meer dan een jaar geleden. Dit komt mede doordat er veel tarwe over is van vorig jaar, hierdoor kan de late oogst opgevangen worden. 

Vorig jaar werd er in totaal 26,5 miljoen ton tarwe geëxporteerd. De verwachting is dat het land dit jaar minstens dezelfde hoeveelheid tarwe exporteert, dit ondanks het slechte weer.

Koersschommelingen
Op dit moment staat het decembercontract tarwe op de CBOT 0,1% hoger dan de slotprijs van gisteren, 29 november. Het decembercontract tarwe op de Matif is momenteel vlak en staat nog altijd op €326 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden