Shutterstock

Trend Markt Starter

Chinese signalen en olie steunen koers grondstoffen

30 November 2022 - Max van der Heijden

Waar de markt gisteren nog negatief was door de situatie in China is de hoop nu dat het land gaat versoepelen na uitspraken van een overheidsofficial. Ook stijgt de olieprijs, wat suiker en palmolie goed doet. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersen overzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwecontracten op de CBOT en de Matif zijn dinsdag minimaal hoger gesloten. De hoop is dat China haar coronamaatregelen gaat versoepelen. Hoewel de prijs waarschijnlijk daalt door de ruime voorraad uit 't Zwarte Zee-gebied. Voorraden uit Rusland drukken de prijs van de Amerikaanse tarwe omlaag. 

Soja
Sojabonen zijn ook duurder geworden op de CBoT. Ook de sojabonen profiteerden van de hoop dat China de coronamaatregelen gaat versoepelen. Een uitspraak van een official van de overheid dat ze wellicht te ambitieus waren met het invoeren van de coronamaatregelen. Ook was er goed nieuws uit Chicago, waar de verkoop van sojabonen aan een onbekend land werd gemeld. Meestal gaat het dan om China.

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag hoger gesloten. Een goede ruwe olieprijs zorgt ervoor dat meer suiker mogelijk wordt ingezet voor de productie van ethanol. Bovendien bereikte de Braziliaanse real dinsdag het hoogste punt in twee weken ten opzichte van de dollar, waardoor exporteurs niet staan te springen om te verkopen.

Koffie
Ook de koffieprijzen stegen door de sterkere real. De Robusta profiteerde ook nog eens van krappere voorraden, want dinsdag bereikte de voorraad een nieuw dieptepunt. De prijsstijging werd beperkt door het nieuws dat de Vietnamese koffie-export in november 2,6% hoger lag dan een jaar geleden. En 10,6% hoger lag in de periode januari-november. Ook is er sprake van tegenvallende regenval in Minas Gerais, waar 30% van de arabica wordt geteeld. 

Palmolie
Maleisische palmolie bereikte dinsdag het hoogste punt in twee weken tijd. De zorgen over de vraag naar plantaardige oliën verdwenen enigszins toen duidelijk werd dat China misschien gaat versoepelen. Ook profiteerde de prijs van de herstelde prijs voor ruwe olie. Waardoor de vraag naar grondstoffen voor biologische brandstof stijgt. 

Aardgas
De gasprijzen bereikten dinsdag bijna het hoogste punt in zes weken tijd. Het voorspelde koude weer voor volgende week stuwt de prijzen omhoog. Ook zijn er productieproblemen in het Troll-veld in Noorwegen en bij de Barrow North terminal in het Verenigd Koninkrijk. 

Brent Olie
De Brent-olie prijzen klommen dinsdag omhoog en bereikten bijna de $84 per vat. De stijging komt nadat duidelijk werd dat de Amerikaanse ruwe olievoorraad krapper is dan eerder werd gedacht. Een OPEC+ bijeenkomst wakkert de angst voor een krappere voorraad nog verder aan.

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde dinsdag. De sterke dollar woog op de koers. Ook het afnemen van de Duitse consumentenprijsdruk deed de koers geen goed. Goed nieuws kwam er van de hoger dan verwachtte consumentenvertrouwen in de Eurozone.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden