Shutterstock

Trend Markt Starter

Onrust beïnvloedt de grondstoffenprijzen

29 November 2022 - Max van der Heijden

Gazprom draait de gaskraan voorlopig nog niet dicht. De ontwikkelingen in China blijven een impact hebben op meerdere grondstoffenkoersen. Dit is de Markt Starter van dinsdag 29 november 2022. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersen overzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwe is in Parijs en Chicago goedkoper geworden. De prijzen worden omlaag gedrukt door de ruime voorraad die Rusland heeft en de protesten in China hebben impact op de vraag naar tarwe. Ook nemen steeds meer handelaren een short positie in tarwe. De tarwekoers op de CBoT laat op het moment van schrijven licht herstel zien. 

Soja
De sojabonen op de CBOT zijn maandag 29 november hoger geëindigd. De prijzen worden omhoog gestuwd door droogte in Brazilië. 87% van het oppervlakte bestemd voor sojabonen in Brazilië is inmiddels ingezaaid. Toch maken sommige boeren zich zorgen over de droogte in het land. 

Suiker
De suikerprijs in New York toonde maandag herstel, terwijl in Londen de koersdaling doorging. Reden voor het herstel is de duurder wordende ruwe olie, wat er weer voor zorgde dat handelaren hun short posities moesten afdekken. Als de olieprijs blijft stijgen, kan het ook voor hogere suikerprijzen zorgen.

Koffie
De arabica- en robustakoersen zijn maandag lager geëindigd door zorgen over een negatieve impact op de vraag door een ernstigere pandemie in China. Nieuws van ICE dat de robustavoorraden maandag het laagste punt in vier jaar tijd bereikten, beperkten de koersval van die koffieboon. 

Palmolie
Maandag werd er vanwege een feestdag geen palmolie verhandeld op de beurs van Kuala Lumpur. Palmolie en rubber gerelateerde organisaties hebben de nieuwe premier van Maleisië opgeroepen een ervaren persoon aan te stellen als minister van landbouw en grondstoffen. De Maleisische palmolie-sector denkt dat de industrie de komende jaren niet zal groeien door economische omstandigheden, klimaatveranderingen en arbeidsomstandigheden.

Aardgas
De aardgasprijs is maandag licht lager geëindigd. Gazprom verscheept vooralsnog gas naar Europa via Oekraïne en het bedrijf heeft besloten dat het niet minder gas gaat leveren aan Moldavië. Het bedrijf zegt dit wel te gaan doen als het land niet betaalt. 

Brent-olie
Brent-olie is maandag lager geëindigd. Handelaren zitten enerzijds met een voorspelde zwakkere vraag, anderzijds zijn er de speculaties dat OPEC+ misschien de kraan dicht gaat draaien. De protesten en lockdowns in China beperken de vooruitzichten. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers eindigde maandag lager, maar bereikte gedurende de dag het hoogste punt in vijf maanden tijd. De koers profiteerde van een zwakke dollar. Investeerders maken zich met toenemende mate zorgen over de economie en denken dat de Fed de renteverhogingen beperkt houdt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden