Yu Chun Christopher Wong / Shutterstock.com

Analyse China

Protesten in China raken grondstoffenmarkt

29 November 2022 - Max van der Heijden

De protesten tegen het Chinese zero-covid beleid beheersen de grondstoffenmarkten deze week. De prijzen van meerdere grondstoffen dalen, onder meer door de onrust in China. Waardoor investeerders bang zijn dat de vraag afneemt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de Chinese regering terugkwam op het voornemen om de strenge coronamaatregelen te versoepelen, werd de onvrede onder de inwoners al duidelijker hoorbaar. Maar de vlam sloeg echt in de pan na een fatale brand in een appartementencomplex in de stad Urumqi, waarbij 10 mensen om het leven kwamen. Doden die voorkomen hadden kunnen worden als het quarantainebeleid van de overheid de bewoners van het pand niet had belemmerd om het gebouw tijdig te verlaten, zo werd beweerd door iemand die het pand wel op tijd kon verlaten. 

Grondstoffenprijzen

De onrust in China heeft ook een impact op de grondstoffenmarkten, direct en indirect. Sinds het begin van de protesten op 15 november is de prijs van ruwe olie gedaald. Dat is niet geheel te wijten aan de situatie in China. Maar de strengheid van de lockdown in China diende de afgelopen jaren vaak als vraagbarometer voor de olieprijs. Volgens William Hurst, Professor van Chinese Ontwikkeling aan Cambridge, is de kans klein dat China de maatregelen gaat versoepelen, zo laat hij weten in een draadje op Twitter.

Voorlopig lijkt de overheid vast te houden aan het bestaande beleid, hoewel de blokkades, zoals die voor het appartementencomplex in Urumqi, in de toekomst niet meer gebruikt gaan worden. Dat betekent waarschijnlijk dat de olieprijzen laag blijven. China is namelijk de grootste importeur van ruwe olie. 

Dat is goed nieuws voor bakkers en snoep- en chocolademakers. Goedkopere olie zorgt namelijk voor goedkopere suiker. Het betekent dat het minder aantrekkelijk wordt om van suiker ethanol te maken. Sinds de start van de protesten is de suikerprijs namelijk gedaald. Toch is er binnenkort ook een OPEC+ bijeenkomst en stijgt de olieprijs nu al door de hoop dat China inziet dat het zero-covid beleid fout is en de deuren opengooit.

De situatie in China raakt ook de prijzen van soja- en koffiebonen. De prijs van koffiebonen daalde deze week door zorgen dat de Chinese lockdowns de vraag naar koffie in het land omlaag drukken. Datzelfde geldt voor de prijs van sojabonen. China is een grote importeur van sojabonen die het onder meer gebruikt als diervoeder. 

Protesten
Aan het Chinese zero-covid-beleid leek de markt al gewend te zijn. Toch was er sprake van een lichte schok toen de omvang van de coronagolf enkele weken geleden duidelijk werd en er toch sprake leek te zijn van lichte schok in enkele grondstoffenmarkten. 

Ook in China zijn protesten zijn niet vreemd, hoewel de bevolking doorgaans als gezagsgetrouw wordt geportretteerd. Protesten vinden echter vaak plaats op lokale schaal en de Chinese overheid is er bedreven in om te voorkomen dat de protesten zich verspreiden naar andere regio's en steden. Dat deze protesten zo groot lijken, komt mede door het feit dat de Chinese regering niet heeft kunnen voorkomen dat het protest zich verspreidde. Dat gebeurde onder meer via Twitter. Een eerder protest in Beijing tegen het coronabeleid in oktober leek geen impact te hebben in het land of op de markten. 

Wat deze protesten anders maakt, is dat ze gelijktijdig plaatsvinden in het hele land. De vraag is nu wat er gaat gebeuren. Wellicht gaat het vuur vanzelf uit. Een andere optie is dat China de teugels nog strakker gaat aanhalen. De derde optie lijkt het loslaten van de strenge coronamaatregelen gecombineerd met een agressieve vaccinatiecampagne te zijn. Wat nu lijkt te gaan gebeuren is een combinatie van alle drie, zo blijkt uit een artikel van VICE. 

Ouderen worden aangemoedigd het vaccin te nemen en het land gaat de maatregelen ietwat versoepelen. Maar de politie grijpt ook hard in, ze bezoekt huizen en belt mensen op die ervan verdacht worden aanwezig te zijn geweest bij de zogeheten illegale bijeenkomsten. Op die manier sterven de protesten vanzelf een stille dood. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden