Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijzen omhoog voor het weekend

25 November 2022 - Max van der Heijden

Vlak voor het weekend staan de tarweprijzen op de Matif hoger. De koers van het decembercontract tarwe op de CBOT is momenteel relatief vlak. Daar lag de handel donderdag stil.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gedurende de dag zat de CBOT licht in de lift. Dit kwam onder andere door goede exportcijfers die gemeld zijn door het Amerikaanse Ministerie van Landbouw die in lijn lagen met de verwachtingen van analisten. Toch kan het relatief lage niveau van de prijzen voor Russische tarwe de prijzen op de CBOT omlaag drukken. De Egyptische staat kocht donderdag laat nog 175.000 ton tarwe bij verschillende handelshuizen. 

Reuters meldt dat de droogte in Zuid-Amerika dusdanig erg is dat de boeren in de Andes aan weinig anders kunnen denken dan aan regen.  De droogte in Bolivia duurt volgens de nationale weerservice tot 2023. De droogte heeft impact op onder meer de tarwe op het continent, zoals de status van de Argentijnse tarwe. Zo is de status van 52% van de ingezaaide tarwe slecht tot zeer slecht. Vorig jaar was dat nog 8%. Dit jaar is 8% van het gewas uitstekend tot goed. Vorig jaar was dat 53%. De cijfers gaan de goede kant op, maar eigenlijk duurt dat te lang. 

Frankrijk
De Franse tarwe en wintergerst lopen een week voor op schema door de zachte winter in het land. Dat blijkt uit data van FranceAgriMer. 93% van de Franse zachte tarwe is inmiddels geoogst. Dat gebeurde gemiddeld zes dagen eerder dan de afgelopen vijf jaar. Van de wintergerst is 97% van de ingezaaide oppervlakte opgekomen. 

Beide gewassen zijn voor 98% goed tot uitstekend. Ook zijn beide gewassen bijna volledig ingezaaid. Het inzaaien is klaar voor 98% voor de zachte tarwe en voor 99% bij de wintergerst. 

Koersen
Op de Matif staat het decembercontract tarwe momenteel 2,26% hoger dan gisteren op €328,50 per ton. Op de CBOT staat het decembercontract tarwe een kleine 0,25% hoger op $292.11 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden