Shutterstock

Analyse Markt Starter

Vertraging in Argentinië en lagere energieprijzen

25 November 2022 - Max van der Heijden

Een relatief korte marktstarter vandaag, vanwege Thanksgiving Day gisteren was er donderdag geen handel op de Amerikaanse beurzen. Ook werd bekend dat India overweegt de exportlimiet voor suiker te verruimen, daalde de koers van palmolie in Maleisië en loopt de Argentijnse soja fixe vertraging op. Dit is de marktstarter van vrijdag 25 november 2022. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons koersenbord. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de MATIF zet de daling van woensdag voort en sluit donderdag 1,83% lager op €321,25 per ton. Gisteren werd bekend dat Algerije 300 tot 450 duizend ton durum tarwe heeft gekocht voor $495 per ton. 

Soja
Het inzaaien van de Argentijnse sojabonen voor het seizoen 2022/23 heeft significante vertraging opgelopen vergeleken met vorig jaar door de aanhoudende droogte in het land. De komende dagen wordt er slechts een kleine hoeveelheid regen verwacht. De vertraging zorgt er mogelijk voor dat sommige boeren niet de verwachte oogstcijfers halen. Tot dusver is slechts 14,9% van het te beplanten areaal ingezaaid. Dat is 19,9 procentpunten minder dan een jaar geleden.

Suiker
De suikerkoers in Londen eindigde donderdag hoger. Mogelijk gaat India de exportgrens van 6 miljoen ton, met 2 tot 4 miljoen ton uitbreiden voor het komende seizoen. Vorig jaar exporteerde India 11 miljoen suiker. De Amerikaanse borderpatrouille gaat de import van suiker door een bedrijf uit de Dominicaanse Republiek na beschuldigingen dat het bedrijf slavenarbeiders inzet. 

Palmolie
De palmolieprijs eindigde donderdag licht lager. Dit kwam door een koersstijging van de Maleisische ringgit na de aanstelling van Anwar Ibrahim als premier van het land. De markt verwacht dat de Maleisische munteenheid verder aansterkt de komende dagen. 

Koffie
De arabicaprijs was donderdag vlak, de robustaprijs eindigde de dag licht hoger. Lang leek de Robustakoers ook te dalen, maar de koffieboon steeg uiteindelijk toch in waarde doordat leveringen van nieuwe robustabonen vertraging opgelopen nadat regen in Vietnam het plukken en drogen vertraagde.

Aardgas
De prijs van TTF Gas Futures daalde donderdag scherp nadat de Europese energieministers overeen kwamen dat het prijsplafond voor gas tot half december wordt uitgesteld. De prijs zat eerder nog in de lift vanwege het koude weer en zorgen over de Europese gasvoorraad. 

Brent Olie
De koers van de Brent olie eindigde donderdag licht lager. Zorgen over de Chinese vraag blijven belangrijk. Ook wordt er gesproken over een hoge prijsgrens door G7 landen op Russische olie. De prijsgrens is hoger dan de huidige prijs voor Russische olie, waardoor de kans dat Rusland terugslaat met eigen maatregelen kleiner wordt. Wel zijn handelaren nog wel op hun hoede in aanloop naar een OPEC+ bijeenkomst op 4 december.

Euro/dollar
De Euro/dollar koers eindigde donderdag hoger. Donderdag werd duidelijk dat de ECB de rente zal blijven verhogen om inflatie te voorkomen zelfs als dat een recessie betekent, de FED gaat op haar beurt het tempo van de rente verhogen vertragen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden