Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Tarweprijs op Matif stijgt door Europese krapte

22 November 2022 - Max van der Heijden

Halverwege de middag staan de tarweprijzen op groen op de Matif, Op de CBOT zijn de prijzen relatief vlak. De koers wordt beïnvloedt door slecht weer in de VS en zorgen over de krappe tarwevoorraad in Europa. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de verwachting dat de graandeal verlengd zou worden de prijzen op de Matif relatief lang laag hield, lijken handelaren zich nu te realiseren dat de Europese tarwevoorraad krap is, wat voor hogere prijzen zorgt.  Dankzij het warme weer en voldoende vochtigheid maakt de wintertarwe in Europa een goede start. Het voorspelde gebrek aan regen in Zuid-Europa zorgt desondanks voor onrust bij handelaren.

Het inzaaien van de Oekraïense wintergranen is 94% compleet, zo'n 4,4 miljoen hectare is ingezaaid. Daarvan is 3,8 miljoen hectare wintertarwe. Vorig jaar stond het areaal wintertarwe op 6,2 miljoen hectare. Ook is er 613.00 hectare wintergerst en 79.200 hectare rogge ingezaaid. Van de ruim 6 miljoen hectare die vorig jaar is ingezaaid, kon uiteindelijk maar 4,6 miljoen hectare geoogst worden als gevolg van de Russische inval. 

Droogte
De tarwe in Chicago is duurder na zorgen over de droogte in het gebied waar de Amerikaanse wintertarwe is ingezaaid. Maandag 21 november werd duidelijk dat 32% van de wintertarwe zich in goede tot uitstekende conditie bevindt, evenveel als vorige week. Analisten hadden verwacht dat dit 1% hoger zou liggen. De tarwe bevindt zich in de slechtste staat sinds dit voor het eerst werd bijgehouden in 1986. Een jaar geleden was 44% van de wintertarwe goed tot uitstekend. Het gewas worstelt met de droogte in de VS, 75% van het gebied waar de wintertarwe is ingezaaid heeft te maken met droogte.

Op dit moment ligt de prijs op de Matif met €338,50 per ton, zo'n 2,34% hoger dan de slotprijs van maandagavond. Op de CBOT staat de tarweprijs momenteel 0,03% lager dan aan het eind van de dag maandag. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden