Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koffie goedkoper door hoge verwachtingen

16 November 2022 - Max van der Heijden

De koersdaling van arabica blijft zich doorzetten. Dinsdag sloot de prijs op het laagste punt sinds 19 juli 2021. Signalen wijzen erop dat deze daling voorlopig nog niet voorbij is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo verwachten analisten van de Rabobank dat de koffieoogst in Brazilië volgend seizoen 8% hoger ligt. Het goede weer zorgt voor meer en betere koffie en omdat de consumptie maar met 1,5% groeit zal er volgend seizoen geen tekort, maar een overschot zijn. Dit kan de prijzen mogelijk verder omlaag drukken. 

Ook staan er meer dan 500.000 zakken koffie in de wacht om gekeurd te worden door de ICE-beurs. Dat zijn er flink meer dan de 150.000 zakken van twee weken geleden. Dit voedt geruchten dat oude koffie uit de ICE-magazijnen wordt gehaald en opnieuw wordt ingediend voor herbeoordeling en een nieuw certificaat, voordat het als nieuwe koffie de ICE-magazijnen binnenkomt. 

Trage verkoop
De verkoop van de Braziliaanse oogst voor het komende seizoen verloopt traag. Vanwege de lage prijzen staan boeren niet te springen om nu te verkopen. De tegenvallende oogst van afgelopen seizoen is een belangrijke reden waarom boeren graag hoge prijzen willen. Ook is er minder vraag, inkopers klagen dat boeren kleinere partijen aanbieden dan normaal

De Braziliaanse oogst voor 22/23 is voor 65% van de verwachte productie verkocht. Vooral de robusta verkoopt goed. Wel ligt de verkoop ruim onder die van vorig jaar rond deze tijd toen 72% van de oogst was verkocht. De arabicaoogst is voor 62% verkocht, vorig jaar was dat nog 69%. 

De arabicaprijs op de ICE sloot dinsdag 5,82% lager dan een week eerder en sloot op $3.455,74 per ton. De robustaprijs daalde naar $1.802 per ton, een daling van 2,59%. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden