Shutterstock

Analyse eetbare olie

Komende tijd stabiele palmolieprijs verwacht

16 November 2022 - Jesse Torringa

De notering van ruwe palmolie heeft voor het eerst sinds september weer te maken met een forse daling als gevolg van andere concurrerende plantaardige oliën en een sterkere ringgit. Toch is de verwachting dat prijs de komende tijd stabieler en iets hoger wordt door de wisselende aanvoer van ruwe palmolie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Maleisische palmoliefuture die de afgelopen 2 weken omhoog ging, is na het afgelopen weekend alweer gedaald. De ringgit (MYR), de valuta waarin gehandeld wordt, is daarvoor de reden. De ringgit steeg voor de derde dag op rij ten opzichte van de Amerikaanse dollar waardoor ruwe palmolie duurder werd voor landen met andere valuta. Daarnaast nam de concurrentie van andere eetbare oliën toe.

Vorige week noteerde de Maleisische palmoliefutures 4.280 ringgit (924$) per ton, het hoogste punt sinds augustus dit jaar. Vandaag (woensdag 16 november) is dat gedaald tot 3.910 ringgit (860$) per ton. De palmolie-notering in Rotterdam volgt de Maleisische palmoliefutures en noteerde ook lager en komt uit op 1.050$ per ton.

 {{dataviewSnapshot(48_1668604080)}}

Voor de komende periode is de verwachting dat de prijs wat stabieler en hoger wordt. Dat heeft te maken met tropische stormen die de aanvoer verstoren van ruwe palmolie in Indonesië als Maleisië. De stabielere prijzen zullen naar verwachting zeker tot het eerste kwartaal van 2023 aanhouden. Daarnaast is er ook bezorgdheid over de krappe beschikbaarheid van arbeid op palmolieplantages. Dit leidt tot een tragere oogst en dus minder productie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden