DOC Kaas

Analyse Zuivel

Foliekaas nu aan de beurt bij estafette naar beneden

11 November 2022 - Klaas van der Horst

De prijsdruk die er is op de zuivelmarkt, trof deze week vooral de kazen, hoewel ook de blokboter nog klappen kreeg. Voor beide producten is steeds meer sprake van een aanbiedersmarkt. Dit werd extra aangewakkerd door grote spelers die kennelijk graag extra volume wilden wegzetten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de kazen gingen dan ook vooral de prijzen voor Goudse en Edammer foliekaas stevig omlaag, waarbij ook de meestal iets duurdere 'Antjes' weer marge moesten inleveren.

De prijzen zijn nog net niet terug op het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne, maar het zit er dichtbij. Mozzarella zit qua prijs nog iets onder de Goudse en Edammer foliekazen, maar verloor deze week wat minder terrein. Cheddar was het meest prijshoudend, maar kwam voor zowel Curd als Mild uit op een prijsniveau onder de €5.300 per 1000 kilo.

Hoewel eerder de melkpoeder en de boter aan de beurt waren bij de estafette naar beneden, ging de DCA-boternotering deze week ook nog behoorlijk verder omlaag. Toch lag het tempo hier iets minder hoog dan vorige week. Diverse marktpartijen menen dat dit indirect toch iets te maken lijkt te hebben met een soort kerst-effect. Op de markt voor room is dit rechtstreekser zichtbaar. Door extra vraag ging de roomnotering zelfs weer licht omhoog. 

Bij mager melkconcentraat was een omgekeerde beweging zichtbaar. Daar ging de notering na de kleine opleving van vorige week weer omlaag. Toch blijft dit product nog altijd veel te duur om melkpoeder van te maken. Het concentraat ging dan ook vooral weg voor de productie van verse zuivel, voor toetjes of als ingrediënt voor de foodservice.

De noteringen voor magere melkpoeder stabiliseerden zich enigszins, waarbij wel een aanhoudend prijsverschil zichtbaar is tussen product dat zijn weg vindt op de interne markt in de EU en product dat de wereldmarkt op moet. De laatste productcategorie levert meestal zo'n €100 tot €150 per ton minder op.

Weipoeder voor gebruik in de diervoederindustrie blijft grotendeels stabiel in prijs, weipoeder voor humane voeding trok daarentegen weer aan in prijs. Het is toch wel moeilijk hier een heel helder beeld van te geven, omdat er een vrij grote spreiding van prijzen wordt gerapporteerd.

Dat speelt ook bij de eerder genoemde halffabricaten room en magere melkconcentraat. Oorzaak is de sterk bewegende markt, waar kopers en verkopers zoeken naar een soort evenwichtsprijs, maar daar niet goed in slagen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden