Shutterstock

Analyse suiker

Suikernotering laat voorzichtig herstel zien

3 November 2022 - Jesse Torringa

De suikernoteringen hebben de laatste maanden een behoorlijke rally afgelegd. Hoogtepunten werden afgewisseld met diepe dalen en momenteel lijkt de notering uit het laatste diepe dal te klimmen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De schommelingen van afgelopen tijd zijn duidelijk te zien op de zowel de ICE-notering in Londen als de Amerikaanse ICE-notering. Momenteel staan de suikernoteringen onder druk vanwege verschillende omstandigheden. Allereerst is de suikerproductie in India sinds oktober van start gegaan, maar over de export is nog veel onzeker. Bekend is dat de Indiase regering een exportquotum gaat instellen maar hoeveel dat precies is en in welke termijnen de export gaat verlopen staat nog niet vast. Dat zorgt voor onzekerheid over de prijs van suiker. Een ander gegeven is de suikerproductie elders in de wereld, zoals in Europa en Brazilië. In Europa is deze in volle gang en volgens de laatste berichten zien we na een daling in de suikervoorraad komend seizoen juist een toename van circa 5 miljoen ton.

Verkiezingen in Brazilië
Een andere factor die meespeelt is Brazilië dat op meerdere fronten de markt beïnvloedt. De suikerproductie in het land verloopt momenteel wat stroever door weersomstandigheden die negatieve invloed hebben op de oogst en de groei. De export van 2022 verloopt wel goed en tot oktober is er al 22,5 miljoen ton suiker geëxporteerd, tegenover 25,7 miljoen in heel 2021. Het exportcijfer voor suiker in oktober was ook buitengewoon goede De export lag op 3,75 miljoen ton suiker, 70% hoger dan in dezelfde maand in 2021. Ook genoot het land van de gestegen suikerprijzen want de omzet in oktober was zelfs 90% hoger dan in dezelfde maand van 2021 en uitkwam op een totaal van $1,5 miljard.

De verkiezingen in Brazilië zullen ook van invloed zijn op de suikerproductie in Brazilië. Dat heeft te maken met wie er is verkozen tot president in het land, waarbij de rechtse kandidaat Bolsonaro pleitte voor een brandstofprijsplafond. De linkse kandidaat Lula heeft de verkiezingen gewonnen en heeft tijdens de campagne juist geroepen het brandstofplafond te willen afschaffen. Bij het afschaffen zal de benzineprijs hoger worden en gemengd worden met de biobrandstof. De productieverhouding van bio ethanol en suiker zal daardoor veranderen waarbij minder suikerriet zal worden vermalen tot suiker, wat dus minder tonnen oplevert. De komende tijd moet duidelijk worden wat er met het brandstofprijsplafond daadwerkelijk gaat gebeuren.

Suikernotering bezig met herstel
Momenteel is de suikernotering aan het herstellen van zijn laatste diepe dal. Echter is er op dit moment weinig perspectief voor grote stappen naar boven. Zo noteerde de Amerikaanse ICE een vooruitgang van $17,58 cents per pond op 28 oktober naar $18,41 cents per pond op 3 november (donderdag). Echter zit die stijging in de laatste dagen van oktober en is de notering de afgelopen 2 dagen stabiel gebleven. De notering van Londen, de Liffe of eigenlijk de ICE in Europa, laat ook een voorzichtig herstel zien. De notering steeg sinds 28 oktober met $18 per ton. De notering steeg van $515 per ton toe tot $533 per ton witte suiker.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden