De aanvallen met Russische kamikaze-drones op terminals met zonnebloemolie in Oekraïne, hebben de palmolieprijs deze week een stevige zet omhoog gegeven. Meer dan bijvoorbeeld de prijs van soja-olie. Er is angst dat de aanvoer van zonnebloemolie weer in gevaar komt.
De termijnmarkt in Maleisië reageerde vrijwel onmiddellijk, terwijl ook de prijs voor palmolie geleverd in Rotterdam omhoog trok. De laatste weken stonden prijzen juist onder druk vanwege een grote aanvoer en dito voorraden bij de grootste producenten, terwijl de vraag vrij zwak was.
{{dataviewSnapshot(46_1666168818)}}
De noteringen van palmolie. De bovenste lijn is de futureprijs in Maleisische ringgit, de onderste de dagprijs in dollars.
De drone-aanvallen zetten een hele keten van speculaties in gang, want - misschien zijn de Russische aanvallen op de Oekraïense havens wel een voorbode van meer slecht nieuws. Bijvoorbeeld dat Rusland uit de overeenkomst rond de Zwarte Zee-graancorridor stapt. Dit scenario, in combinatie met een lagere palmolieproductie in Zuidoost-Azië door weerfenomeen La Niña, zou voor een flink krappere beschikbaarheid en dus hogere prijzen kunnen zorgen.
Tekortangst tegenover voorraadvrees
Hoe heet de soep wordt gegeten, wordt de komende tijd duidelijk. Tegenover de boven geschetste overwegingen staat dat Maleisië eind september zat met de hoogste voorraden palmolie in drie jaar tijd, terwijl buurland Indonesië met nog veel grotere voorraden zit. Nog een factor is dat India, 's werelds grootste importeur van eetbare olies, juist overweegt om weer een importheffing in te voeren op palmolie.