Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Oorlog en angst bepalen sfeer op grondstofmarkten

8 Oktober 2022 - Max van der Heijden

De prijzen van de decembercontracten tarwe op de Matif en CBOT zijn ondanks de droogte in de VS, de latere inzaai van de wintertarwe in Oekraïne en algemene onrust over de situatie in dat land, de afgelopen week scherp gedaald. Ondanks goed nieuws uit Brazilië werd de suiker de afgelopen week duurder. De prijzen van onder meer room en boter staan op hun beurt onder druk. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oorlog in Oekraïne en de angst voor een wereldwijde recessie bepaalden in belangrijke mate de stemming op alle tarwemarkten de afgelopen week. Maar de grote koersdalingen van afgelopen week zijn volgens Bauke Wierda, sourcingmanager bij Royal Koopmans, toch vooral een technisch verhaal. ''Afgelopen maandag bereikte de Matif een take-profit niveau. De prijs kwam heel kort boven de €360 en begon toen direct te dalen. Dat sentiment bleef er een paar dagen in zitten met als hoogtepunt donderdag toen het echt uitverkoop was en er er gigantische dalingen waren.''

Ook op de CBOT daalden de tarweprijzen de afgelopen week. Belangrijke oorzaak hiervoor is de onder druk staande Amerikaanse dollar, die voor lage exportverwachtingen zorgt. Ook reageren de beurzen in Chicago en Parijs op elkaar. Waar aan het begin van de week de droogte op de Amerikaanse Plains nog het marktnieuws domineerde, heeft een regenvoorspelling die zorg voorlopig even uit de lucht genomen.

Bovendien was de Amerikaanse export vorige week lager dan verwacht. ''De meest dominante prijsbepalende factor is de boven de markt hangende economische recessie.'' Volgens Wierdinga zet de angst dat er een recessie komt de vraagkant enorm onder druk. Het nieuws dat er weer gesprekken gaan komen tussen Rusland en Oekraïne om de graandeal te verlengen, geeft volgens hem een beetje een flauw gevoel aan de markt. 

Lagere vraag
Voorspellen wat de markt gaat doen kan hij niet.  Wel ziet hij dat het door de oorlog in Oekraïne een stuk spannender is geworden op de granenmarkt. De recessie kan daardoor wat verlichting bieden. Ook merkt hij dat de vraag van afnemers daalt. ''Ik denk dat in z'n algemeenheid de markten iets langzamer draaien'', zegt hij daarbij. Waar de Nederlandse bakkers voorheen met meel van Franse of Duitse granen bakten, kan dat sinds een tijdje ook met Nederlandse tarwe, Nedertarwe genaamd. Wierda die bij Koopmans betrokken is bij het Nederlandse graan, vertelt dat er na de 2.300 ton vorig jaar er dit jaar 2.500 ton Nedertarwe geoogst is. ''Volgend jaar gaan we voor de 12.000 ton.''

De tarweprijs op de Matif daalde de afgelopen week met 2,05% en sloot donderdag op €345 per ton. Op de Matif daalde de tarweprijs met 1,28% naar $8,84 per bushel (€329,33 per ton)

Suikeroverschot
Waar er afgelopen seizoen nog sprake was van een tekort aan suiker, lijkt er het aankomende seizoen sprake te zijn van een overschot. De International Sugar Organisation (ISO) verwacht voor het seizoen 2022/23 een productieoverschot van 5,6 miljoen ton suiker. Het totale aanbod suiker komt uit op 181,9 miljoen ton, een productiestijging van 7,8 miljoen ton. Brazilië produceert naar verwachting ruim 5 miljoen meer dan vorig seizoen. Ook suikerconcern Czarnikov voorspelt voor 2022/23 een suikeroverschot. Wel is hun overschot met 3,6 miljoen ton iets bescheidener.

Dit goede nieuws is nog niet zichtbaar op de suikernotering op de ICE. Nadat de suikerkoers tussen 15 en 19 september een flinke koersdaling maakte, mede door goede oogstverwachtingen vanuit Brazilië, schommelde de suikerprijs tot begin vorige week. Sindsdien zit de prijs van het decembercontract suiker in de lift. Deze sloot donderdag op $551,30 per ton, een stijging van 4,27%. 

Duikvlucht boter gaat door
Wereldwijd staan de zuivelprijzen onder druk en brokkelt het fundament onder de hoge melkprijzen af. Sinds de nazomer is er sprake van een flinke prijsdruk. De daling van de boter- en roomprijzen gaat ondertussen door. Het is nog te vroeg om van een trend te spreken, daarvoor was de boternotering de afgelopen maand te stabiel.

De roomprijs sloot week 40 af op €8.480 per ton, 1,56% lager. De boterprijs stond aan het eind van week 40 op €6.850 per ton, een daling van 1,93%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden