RoyalCosun

Analyse Suiker

Suikernotering Londen krijgt een ferme tik

22 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De verschillende suikernoteringen laten een wisselend beeld zien. In Londen staat de prijs flink onder druk terwijl New York suiker voorzichtig stapjes omhoog zet. Onderliggend is er echter best wel het nodige aan het schuiven in de suikermarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van het hoogtepunt op 15 september, toen de suikernotering op de Liffe in Londen op $622,80 per ton sloot, heeft de koers een flinke duik naar beneden gemaakt. Begin deze week sloot de suikernotering op $527,70 per ton. Dat is de laagste prijs sinds begin augustus. Op de beurs in New York blijft de suikernotering veel stabieler. De laatste dagen klimt de prijs weer wat op, maar de uitschieters zijn veel minder extreem vergeleken met Londen.

De suikerprijs is enigszins onder druk komen te staan door de oogstverwachtingen van suikerriet in Brazilië. Marktbureau StoneX verwacht voor de centrale en zuidelijke regio's een 5,7% grotere oogst vergeleken met vorig jaar. De totale oogst komt daarmee uit op 35,5 miljoen ton. De wereldproductie van suiker groeit volgens StoneX seizoen 2023/2024 met 3% naar 194,4 miljoen ton. Op de suikerbalans van seizoen 2022/2023 staat volgens Stonex een overschot van 3,9 miljoen ton. 

Minder benzine, meer suiker
Ook de ontwikkelingen op de oliemarkt hebben invloed op de suikerprijs. Vooral in Brazilië verdwijnt veel suikerriet in de biobrandstof. Nu de brandstofprijzen dalen door de lagere olieprijs, wordt er minder suikerriet verwerkt tot benzine. Op de Braziliaanse thuismarkt zorgt de hoge inflatie er bovendien voor dat er over het geheel minder vraag is naar benzine. Er wordt daarom meer riet verwerkt tot suiker en dat zorgt voor extra aanbod.

In Europa - de op twee na grootste suikerproducent - valt de suikeropbrengst volgens analisten tegen. Hier wordt vrijwel uitsluitend suiker uit bieten gewonnen. Door het droge en warme seizoen was het groeiseizoen echter niet optimaal. De EU zal daardoor vermoedelijk meer suiker op de wereldmarkt bij moeten kopen. Daar lijkt ook voldoende ruimte voor te zijn. India maakte begin augustus bekend het exportquotum te verruimen om overschotten op de binnenlandse markt weg te werken. Die maatregel kan het land nemen vanwege de grote oogst.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden