Piotrwoz / Shutterstock.com

Nieuws melk

Amerikaanse zuivel grijpt nieuwe exportkansen

22 September 2022 - Klaas van der Horst

De Amerikaanse zuivelexport is in juli sterk aangetrokken, vooral naar Azië, en herstelt daarmee van de terugval die tot en met afgelopen voorjaar plaatsvond. Weipoeder, lactose en ook kaas deden het heel goed. De export van melkpoeders blijft nog wel tegenvallen, net als die van de hogere WPC's.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit cijfers van de US Dairy Export Council (USDEC). De waarde van de Amerikaanse zuivelexport name sterk toe in de eerste zeven maanden van dit jaar. Dat was onder invloed van de wereldwijd sterk gestegen zuivelprijzen. Toch steeg ook het exportvolume. Dit lag in de eerste zeven maanden van 2022 zo'n 3% hoger dan in dezelfde periode van 2021 en kwam uit op 1,47 miljoen ton.

Melkpoederexport blijft in min
De cijfers hadden nog beter kunnen zijn, als er niet nog zo veel problemen waren geweest op logistiek gebied. Ook de sterk gestegen energieprijzen hebben hun invloed gehad. Daardoor is er met name flink minder melkpoeder (NFDM/SMP) geproduceerd. Volgens de USDEC gaat het om 67.500 ton minder dan in de eerste zeven maanden van 2021. Toch blijven melkpoeders met een totaal exportvolume van bijna 491.000 ton het grooste exportproduct in de zuivel.

Chinese varkensstapel
De exportgroei kwam vooral van wei en lactose. Die begon vanaf april sterk aan te trekken. De export van met name wei had in de periode daarvoor veel last gehad van een zwakke Chinese vraag, maar met het herstel van de Chinese varkensstapel trok ook de vraag naar wei weer behoorlijk aan. Ook vanuit de rest van Zuid-oost Azië en vanuit Zuid-Amerika was er meer vraag naar wei en lactose. Toch ging het niet beter met alle weiproducten. De uitvoer van (dure) WPC 80 en hoger kreeg juist een gevoelige knauw, door vooral een sterk gedaalde vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk en China.  

Mexico blijft grootste kaaskoper
De kaasexport zakte in juli enigszins terug, maar was in de eerste zeven maanden van het jaar bijna 15% groter dan in dezelfde periode vorig jaar. De grootste importeur van Amerikaanse kaas is en blijft met afstand Mexico. Daarna komen andere landen in Midden-Amerika en het Caraïbisch gebied en Zuid-Korea. In totaal is tot en met juli 267.000 ton kaas geëxporteerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden