Shutterstock

Analyse Melk

De huid wordt duur verkocht in de zuivelsector

21 September 2022 - Wouter Baan

Hoewel het dal van de melkaanvoer dichterbij komt, zal de productie ook de komende weken nog verder dalen. Deze ontwikkeling geeft de prijzen van spotmelk een verdere boost. Het passeren van het prijsniveau van €70 per 100 kilo lijkt geen onneembare horde.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot eind augustus bleef de spotmelkprijs steken onder de grens van €60 per 100 kilo. De basisuitbetalingsprijzen die melkveehouders ontvangen, waren toen dat niveau al genaderd of zelfs overschreden. In de afgelopen weken is de situatie gedraaid en liggen de spotmelkprijzen boven de uitbetalingsprijzen. Een signaal dat vrije melk nog schaarser is dan het al was.

70 euro is in zicht
De DCA-spotmelknotering steeg afgelopen week met €1,50 tot €63 per 100 kilo. Een verdere prijsstijging ligt in het verschiet, want sommige transacties in de markt schuren al tegen €70 aan. Ook voor Franse melk, dat door de extreem droge zomer nog beperkter beschikbaar is geworden, wordt deze prijzen betaald. Dit prijsniveau nodigt Franse verwerkers tegelijkertijd wel weer uit om grotere volumes op de spotmarkt te verkopen, aangezien dat makkelijk geld verdienen is. Melkveehouders in Frankrijk krijgen immers amper €40 betaald, iets waar veel onvrede over is.

Tot medio november lopen de aanvoervolumes bij de fabrieken verder terug. De onbalans tussen vraag en aanbod wordt daarmee op de spits gedreven. De honger naar vloeibare zuivel (room en spotmelk) is groot. Dit omdat verwerkers vaak contractuele verplichtingen hebben met vooraf vastgestelde uitvoervolumes van boter, kaas en verse zuivel. De grondstof – in de vorm van melk - moet echter wel beschikbaar zijn om te kunnen produceren en uitleveren. Lukt dat niet, dan dreigen er boeteclausules en reputatieschade in de markt.

Verdere prijsstijgingen waarschijnlijk 
Het is niet overdreven om te stellen dat er momenteel een jacht op spotmelk gaande is. Daarmee liggen verdere prijsstijgingen in het verschiet. De afgelopen jaren bleven de spotmelkprijzen vaak tot het dal van de melkaanvoer doorstijgen, en vervolgens tot de jaarwisselingen op dat niveau. Het lijkt niet onmogelijk dat de spotmelknotering doorstijgt tot €70, zo is de gedachte in de markt. De grondstofwaarde van melk staat het betalen van dergelijke bedragen overigens bij lange na niet toe, maar reputatieschade is erger.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden