Shutterstock

Analyse Koffie

Prijs arabica daalt, ondanks lagere oogst

14 September 2022 - Max van der Heijden

De prijs van arabicabonen op de ICE-beurs is de afgelopen week met 12% gedaald. Van $5002,29 per ton naar $4397,25 per ton. Analisten van het Braziliaanse consultancybureau Safras & Mercado wijten deze daling aan een wereldwijde risicoaversie en het algehele slechte humeur op de financiële markten. Een mogelijke gascrisis in Europa belooft meer onzekerheid voor de koffieprijs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dinsdag bereikten de koffieprijzen het laagste punt in drie weken tijd. Een van de oorzaken is een sterke dollar, die drukt op de grondstofprijzen. Ook is de verwachting dat er meer koffie op de markt komt nu telers ruimte moeten maken in hun magazijnen voor de nieuwe oogst. De maand september is dan ook een belangrijke voor de Braziliaanse koffiemarkt, dan wordt namelijk het hoogste percentage verkoopvoorschotten van de huidige oogst geleverd. 

Handelaars twijfelen
Met de fysieke koffiemarkt is eigenlijk niet zo veel mis, de lager uitgevallen oogst zou normaliter een prijsstijging betekenen. De Braziliaanse exportorganisatie van koffie, Cecafé meldde maandag dat de export voor augustus 2,5% lager is vergeleken met een jaar geleden. En de Braziliaanse koffiecoöperatief Cooxupé voorspelde vrijdag dat de arabica-oogst in 2022/23 11% lager zal liggen door de droogte. 

Behalve de oogst valt ook de vraag lager uit. Die lagere oogst moeten handelaren nog verwerken. Volgens Safras wijzen signalen erop dat de verliezen van dit jaar, veroorzaakt door droogte, vorst en zware regenval, nog niet zichtbaar zijn in de prijzen. Ondertussen beargumenteren telers dat de oogst van dit jaar niet moet worden gezien als een verlies van extra potentieel vergeleken met de recordoogst van 2020, maar als een misoogst vergeleken met de lagere oogst van 2021. Als dit beeld bevestigd wordt, zouden de prijzen nog verder kunnen stijgen. 

En toch daalt de prijs. Handelaren vertrouwen het namelijk nog niet helemaal. Zij verwachten dat er sprake is van een vertraging in de seizoenscyclus, waardoor de oogst en de verwerking wat achterlopen op de werkelijkheid en het aanbod vervolgens ook. Sommige telers zouden de koffie langer vasthouden in de hoop een betere prijs geboden te krijgen. Het lagere aanbod is volgens deze groep vooral kunstmatig. 

Vraag valt tegen
Daarnaast ontbreekt ook een sterker vraagsignaal. De koffie-industrie is gekrompen en dat werpt volgens de analisten barrières op en remt de stijgingen van koffieprijzen af. Hierdoor lopen de stijgingen van koffieprijzen op de ICE-beurs vanzelf tegen een plafond aan. De macro-economische situatie helpt daarbij de prijs van koffie niet. 

Die krimp is zichtbaar in de verkopen van koffieketens in de VS. Hoewel de verkopen 10% zijn gestegen in de periode van twaalf maanden tot en met juni 2022, zijn ze nog altijd 4% lager dan voor de pandemie. Dat blijkt uit het rapport Project Café 2023, een onderzoek van het World Coffee Portal. 

En hoewel ketens als Starbucks, Dunkin' en Panera Bread meer winkels openden en hun verkopen zagen groeien zijn de aanhoudende personeelstekorten en de inkomenscrisis volgens de auteurs van het rapport significante uitdagingen voor de branche. Ook is de stijgende inflatie een reden tot zorg. Die zorgt voor hogere kosten voor de ketens en een lager besteedbaar inkomen bij de klant. 

Deze ontwikkelingen zullen er toe leiden dat prijzen omhoog moeten, winkels hun openingstijden moeten aanpassen of mogelijk zelfs moeten sluiten gedurende de komende twaalf maanden. Toch gloort er hoop aan de horizon, de verwachting is namelijk dat de vraag van consumenten naar premium koffieproducten buiten de deur zal blijven groeien.

De schrijvers valt het op dat trends die ontstaan zijn tijdens de pandemie zoals vooruitbestellen, bezorgen en drive-throughs niet meer weggaan. Ook is er meer vraag naar gekoelde dranken en zijn drankjes op basis van espresso populair bij jonge consumenten in de VS.

Robusta
Ondanks een klein piekje in de loop van de week staat de robustaprijs nagenoeg op hetzelfde niveau als een week geleden. Toen $2.233 per ton, vandaag (woensdag) $2.232 per ton. Hoewel de Vietnamese overheid liet weten dat de robusta-export voor augustus 1,2% lager was dan een maand eerder en 4% lager dan een jaar eerder, had dit geen noemenswaardig effect op de prijs. 


 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden