RoyalCosun

Analyse Grondstoffen

Veel hobbels voor Europese suikerproducenten

8 September 2022 - Jesse Torringa

Met de verwachte suikeroogst en de fors gestegen energieprijzen liggen er veel grote uitdagingen wat betreft de suikerproductie in Europa. De suikernotering is nog wel altijd op een hoog niveau en lijkt voorlopig nog geen nieuwe richting te kiezen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al eerder dit groeiseizoen werd duidelijk dat de opbrengst van suikerbieten in Europa waarschijnlijk lager zou zijn dan de jaren daarvoor. Dit niet alleen vanwege de droogte en hitte, maar ook door het areaal suikerbieten dat is gekrompen. Vanwege de hoge lichtintensiteit en vele zonuren dit jaar liggen de suikerpercentages per ton gemiddeld hoger dan in andere jaren. Dat zorgt onderaan de streep wel tot een kleinere suikerproductie. Zo kwam de Duitse Suikerindustrie Verenging (WVZ) afgelopen maandag met het nieuws dat de suikerproductie uit suikerbieten van 4,55 miljoen ton in 2021/22 naar 4,07 miljoen ton suiker 2022/23 is geslonken. Het areaal neemt daarbij met 1,3% af vergeleken met vorig seizoen, maar het is vooral de suikerbietenopbrengst die fors daalt.

Uitdagingen in energie
Ook de suikerproducenten staan voor een grote uitdaging met de gestegen energiekosten. Al eerder meldde de Franse suikergiganten Tereos en Cristal Union en het Duitse Suedzucker AG dat zij de suikerproductie willen vervroegen, zodat ze in de wintermaanden niet hoeven te draaien als de energievoorziening naar verwachting het krapst zal zijn. Nu is ook het Duitse Nordzucker AG begonnen met de verwerking. Daarnaast hebben verschillende suikerproducenten, zoals Nordzucker en Suedzucker, besloten om bij een zeer schaarse gasvoorziening te gaan samenwerken, zodat zij efficiënter zijn en minder hoge energiekosten hebben zodat de productie door kan gaan.

Exportbeleid India onduidelijk
De suikerverwerkers die van de West Indian Sugar Mills Association maken zich ook zorgen. De suikerproductie staat op het punt te beginnen, maar nog altijd is er geen duidelijkheid over het suikerexportbeleid voor 2022/23 van de Indiase regering. Hierdoor is het aangaan van exportcontracten onmogelijk. Dit terwijl de industrie een recordproductie van suiker verwacht. Eerder werd al duidelijk dat de suikerexport waarschijnlijk opgedeeld wordt in 2 periodes, waarbij in de eerste periode 5 miljoen ton wordt afgezet en in periode 2 circa 4 miljoen ton suiker.

Suikernotering
De suikernotering op de Liffe blijft op koers om het hoogste punt van midden juli dit jaar te overtreffen. Het nieuws over de droogte en hitte, maar ook de stijgende energiekosten in Europa, zorgen ervoor dat de notering blijft klimmen en vandaag (8 september) uitkomt op €571,20. Het hoogste punt werd 5 september bereikt met €586,04.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden