Shutterstock

Analyse Kaas

Kaasprijs stijgt met inflatiezorgen mee

31 Augustus 2022 - Wouter Baan

Waar gedacht werd dat de kaasprijzen door de hoge inflatie onder druk zouden komen, is het tegenovergestelde waar. Met de nazomer in het verschiet trekken de kaasprijzen juist aan. Producenten hebben de markt aan hun zijde.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toen de kaasprijzen in juni en juli onder druk stonden, was het een logisch scenario dat de noteringen voor Gouda en Edam door de grens van €5.000 per ton zouden zakken en daar voorlopig ook niet meer boven uit zouden stijgen. In augustus trok de markt echter onverwacht weer aan. Voor Gouda en Edam wordt dik €5.200 per ton betaald en de tendens is nog altijd stijgende. Nieuwe prijsrecords liggen voor het grijpen.

Krappe voorraden steunen markt
Krappe voorraden zwengelt het marktsentiment aan. Net als de seizoensmatige daling van de melkaanvoer die nog tot november doorzet. Daarbij krijgt het sentiment extra steun van de extreme droogte in Europa. Dit kan een extra rem zetten op de melkproductie, al zijn die signalen in Noordwest-Europa nog niet zichtbaar. Veel melkveebedrijven hebben hun voervoorraden redelijk op orde en de hoge melkprijzen nodigen uit om de productie op te voeren. Wel zijn er uiteraard zorgen over de slechte condities van de maïs, maar daar anticiperen bedrijven nog niet op.

De vraag naar kaas is goed, mede dankzij het einde van de vakantieperiode De hoge prijzen schrikt inkopers weliswaar af, maar producenten hebben de markt aan hun zijde. Voor het vierde kwartaal zetten zij in op prijzen van €5.400 per ton of zelfs nog hoger. Ook de afzet naar het foodservicekanaal wordt als goed omschreven. Hier profiteren met name cheddar en mozzarella, waarvan de prijzen eveneens oplopen.

Inflatie blijft oplopen
Signalen van vraaguitval door de hoge inflatie zijn (nog) niet zichtbaar, hoewel de koopkracht van consumenten stevig onder druk staat. In augustus steeg de inflatie 13,6% verder to, zo rekende het CBS vanochtend voor. De voedselinflatie bedroeg ruim 10% met zuivel en vlees als aanjagers hiervan. Toch laten consumenten kaas niet links liggen. Dit komt waarschijnlijk omdat de substituten (vleeswaren) eveneens fors duurder zijn geworden, waardoor er nauwelijks uitwijkmogelijkheden zijn. Daarbij moet de kanttekening worden geplaats dat de eindafrekening van de energienota pas begin 2023 moet worden opgehoest. Tussendoor komt het kabinet nog meteen koopkrachtreparatieplan. Die wordt op Prinsjesdag gepresenteerd. Hiermee worden mogelijk de scherpe randjes er vanaf geveild, maar de pijn zal niet worden weggenomen. 

Kortom: de kaasprijzen lijken nog niet aan de top te zitten. Wel is de onzekerheid in de markt groot. Producenten van de duurdere merkkazen zitten in een lastige spagaat. Bulkkaasproducenten doen het verhoudingsgewijs beter. Zij keren op dit moment ook de hoogste melkprijzen uit, zo blijkt uit de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. De zuivelmarkten staan op scherp, waarbij kaas op dit moment misschien wel het meest volatiel is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden