SophieOst / Shutterstock.com

Nieuws melkvervangers

Minder noodzakelijke stoffen in alternatieven voor melk

29 Augustus 2022 - Redactie Foodbusiness

De meeste vegetarische melkalternatieven bevatten minder essentiële micro-voedingsstoffen dan melk. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse voedselwaakhond FDA. Met name de gehaltes aan zink, selenium, fosfor en magnesium zijn behoorlijk lager, iets wat volgens de onderzoekers (beter) op de labels zou moeten zijn vermeld.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De onderzoekers van de Federal Drug Administration bemonsterden 8 soorten melkalternatieven, gebaseerd op amandel-, cashew- en kokosnoten, hennep, haver, bonen, rijst en soja. Van elke soort werden enkele merken genomen. In totaal zijn 85 monsters onderzocht.

Hieruit bleken er sterk verschillende gehaltes aan essentiële micro-voedingsstoffen te zijn. Mensen hebben deze voedingsstoffen nodig voor een gezond functioneren van hun lichaam, maar kunnen deze stoffen zelf niet aanmaken. Ze moeten via voeding binnenkomen.
 

Bonendrank scoort vaker goed
Zuivelalternatieven die zijn gebaseerd op bonen bleken gemiddeld 50% meer fosfor, selenium en zink te bevatten dan koemelk, maar minder magnesium, terwijl sojadrank juist de hoogste concentratie aan magnesium bleek te bevatten. Alle andere vegadranken bevatten minder essentiële micro-voedingsstoffen.

Verschillen binnen de soort
Wie denkt dat vegadranken op basis van één bepaalde grondstof allemaal min of meer hetzelfde gehalte aan genoemde voedingsstoffen bevat, zit er naast. De FDA-onderzoekers stelden vast dat er een aanzienlijke variatie is tussen verschillende merken van dezelfde soort vegadrank. In de onderzochte bonenmelk verschilden de zinkgehaltes bijvoorbeeld met bijna 54 procent.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden