Artem Grebenyuk / Shutterstock.com

Nieuws Oekraïne

Graanexport Oekraïne gehalveerd

23 Augustus 2022

De export van granen en zonnebloemolie vanuit Oekraïne is sinds het begin van de Russische inval gehalveerd. De export van zonnebloemolie daalde met 48%, de export van granen met 58%. In totaal exporteerde Oekraïne voor 10 miljoen ton aan voedselproducten tijdens de eerste 5,5 maand van de oorlog. In 2021 was de export van voedsel in dezelfde periode, van 24 februari tot 15 augustus, nog 19,5 miljoen ton. Dat meldt het Oekraïense Ministerie van Landbouw.

De export van mais is 37% lager dan diezelfde periode een jaar geleden en komt uit op 3,85 miljoen ton. De export van tarwe bedraagt slechts 16% van het volume van vorig jaar en komt uit op 636,14 duizend ton. De gerstexport bedraagt 17% van de export van een jaar geleden en komt uit op 293,11 duizend ton. De export van zonnebloemolie daalde met 48% naar 935,77 duizend ton.

De export van zonnebloemzaden steeg met 99,4%. Ook de export van sojabonen groeide met 19,2%. Dat ging wel ten koste van de soja-olie die met 20% kromp. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.
Meer artikelen lezen? Ontdek nu onze Foodbusiness-abonnementen voor 3 maanden. Hiermee heeft u een flexibel abonnement met toegang tot analyses, achtergronden en prijsinformatie. Zo blijft u op de hoogte van de actuele grondstofprijzen. Kijk voor meer informatie bij onze abonnementen »

Analyse grondstoffen

Turkije zet in op nieuwe overeenkomst graandeal

Analyse Grondstoffen

Oekraïne zoekt doorbraak in vaarroutes Zwarte Zee

Analyse Grondstoffen

Rusland werkt aan het omzeilen van de graandeal

Analyse Grondstoffen

Verlenging graandeal Zwarte Zee blijft een twist

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox