Shutterstock

Analyse Suiker

Oplopende suikermarkt kan op een T-splitsing staan

11 Augustus 2022 - Jesse Torringa

De suikernotering heeft zich afgelopen week weten te herpakken na de grootse daling eind juli. De prijsstijging heeft meerdere redenen maar ook zijn er genoeg signalen die op een nieuwe daling hinten. De suikermarkt lijkt hierdoor op een 2 splitsing te staan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van suiker op de ICE in Loden maakt eind jul een van zijn grootste dalingen in korte tijd ooit mee. De notering daalde van bijna $600 per ton naar $510 per ton suiker op 26 juli. De hoofdreden van deze forse daling was het twee keer binnen drie weken verlagen van de benzineprijzen. Het gevolg was dat de prijs van bio-ethanol, die zeer lucratief was de afgelopen maanden, ook fors daalde doordat de vraag naar de biobrandstof minder werd. De verwachting is dat suikerrietmolens daarop anticiperen en weer meer suikerriet omzetten naar suiker in plaats van bio-ethanol.

Inmiddels heeft de suikernotering op de ICE zich de afgelopen week weten te herpakken. Op vrijdag 5 augustus steeg de notering van $523 naar $550 per ton en sindsdien schommelt de prijs rond dat bedrijf. Op het moment van schrijven ('s ochtends 11 augustus) staat er $551 per ton suiker op het bord. Wat ten grondslag ligt aan deze opleving van de suikermarkt, is dat een gebrek aan neerslag op meerdere plekken wereldwijd d suikerproductie verlaagd, maar met name in Europa. Extra vraag naar suiker behoord ook tot de redenen. Daarnaast heeft de Amerikaanse dollar een aandeel op de suikernotering: de dollar daalde ten opzichte van de Braziliaanse real, wat de export door de Braziliaanse suikerproducenten ontmoedigde.

Goede opbrengst verwacht
Er zijn echter ook berichten die een daling op de suikernotering suggereren. Zo kwam de Braziliaanse Sugarcane Industry Association UNICA met het bericht afgelopen woensdag 10 augustus dat de Braziliaanse midden tot zuid regio een sterke stijging in suikerproductie kende in de tweede maand van juli. De suikerproductie steeg met 8,4% tot 3,3 miljoen ton suiker. Dat terwijl een dermate hoge stijging niet verwacht was. Op de lange termijn worden ook goede opbrengsten verwacht. Hoewel Brazilië relatief veel suikerriet heeft omgezet tot bio-ethanol werd er wel een recordproductie voorspeld door de overheidsinstantie Conab van ruim 40 miljoen ton suiker, 15% hoger dan seizoen 2021/2022. Ook in India verloopt het groeiseizoen van suikerriet relatief goed in het land waarbij de oogst aanstaande is. Het nieuwe seizoen van suikerriet verpletteren begint per 1 september. Daarnaast heeft de Indiase regering maandag 8 augustus goedkeuring gegeven om 1,2 miljoen ton extra te mogen exporteren. De meningen zijn verdeeld over het feit of voor dit volume al daadwerkelijk een koper is. Suikerproducenten zeggen van wel, maar de handel zegt dat het vooral om ladingen die eerder werden bestempeld voor export, voordat de exportlimiet dit seizoen ingesteld werd in India. Met de huidige suikerprijzen en vraag is er wel vertrouwen om het extra volume snel af te zetten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden